Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Законопроектът за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите е юридическо недоносче, заяви главният прокурор
Главният прокурор поиска публичен дебат с правосъдния министър Надежда Йорданова и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов относно законопроекта за закриване на специализираните съдилища и спецпрокуратуруите у нас. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

Притеснява ме постоянното нарушаване на принципа на върховенство на закона и принципа на разделението на властите от страна на българските политици. Това тревожи българските граждани, а вече и европейските ни партньори, посочи той.

Той коментира и орязването на бюджета на съдебната власт с 20 млн., които бяха преразпределени за сметка на Българската академия на науките (БАН). "БАН заслужават не 20, а 200 млн. повече", уточни Гешев и заяви, че има приятели там.

Гешев сезира КС заради орязването на бюджета за съдебната власт

Гешев посочи и идеята за закриване на специализираните съдилища и специализираните прокуратури у нас. "Имах усещането, че това е кризисен пиар, който да отклони вниманието от икономическата и здравната криза, видяхме как хора се бият за олио. 4% от хората се интересуват от т. нар. съдебна реформа, според едно социологическо проучване. Над 50% се интересуват от тези проблеми, които изброих. Отначало това беше моето предположение", посочи той.

Това, което се предлага като съдебна реформа за закриването на специализираните структури, е юридическа катастрофа, окачестви Гешев идеята за закриването на им. "Ще катастрофират всички дела срещу всички тези, които вие наричате олигарси, ще се задълбочат всички проблеми, които са започнали, бум на престъпността, най-вероятно ще се освободят тези 3 млрд. лева, замразени от Антикорупционната комисия. Всичките усилия на колегите ще остане напразна, прогнозира главният прокурор. А законопроектът за закриването на специализираните съдилища и прокуратури той окачестви като "юридическо недоносче".

Гешев: МВР и правосъдното министерство ни атакуват, докато престъпността расте

Според Гешев, тези структури имат огромни международни признания.

Липсва обществено обсъждане, симулацията с Бюрото по защита лятото, утре ще изпратя към г-жа Надежда Йорданова и г-н Христо Иванов на публичен дебат пред медии и граждани да видим професионални аргументи за специализираните структури. Ще дойда сам и с един свой заместник. Те, където преценя, ще дойда сам, мога и без заместниците си, обеща главният прокурор на Република България.