/ БГНЕС
Двама прокурори са били в ОАЕ за преговори по екстрадицията на Васил Божков
Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че призивите за конституционни промени с цел отслабване на прокуратурата са в интерес на престъпниците, не и на хората. И апелира към политиците да се определят от коя страна на барикадата стоят.

"Кратката дума е наглост. Защото това е все едно прокуратурата да иска промени в закона" - така главният прокурор Иван Гешев коментира искането на НПО-то на адвокатите да се орежат правомощия на прокуратурата, а тя да бъде извадена от съдебната власт. В своето становище Фондация "Български адвокати за правата на човека" настоява за конституционни промени, които да въведат съдебен контрол над всеки прокурорски акт и контролиране на дейността на главния прокурор.

Лобистко становище настоява за по-слаба прокуратура

"Адвокати на подсъдими и осъдени престъпници искат промени в дейността на прокуратурата. Аз разбирам, че много хора имат интерес от слаба прокуратура, но това на го искат хората", коментира още Гешев в Ихтиман, където беше по линия на поредната акция на органите на реду срещу битовата престъпност.

"Адвокатите на подсъдимите искат това, което се случва в последните месеци спрямо най-богатите в държавата и битовата престъпност, да спре. Най-сигурният начин е със законодателни промени които да блокират дейността на прокуратурата. Това е в интерес на техните проксита или говорители, но не е в интерес на хората", категоричен беше главният прокурор.

"Има една разграничителна линия - от едната страна са интересите на българските граждани за ред, спокойствие и сигурност. От другата страна - на престъпниците и олигарсите. Аз ясно съм решил от коя страна да застана и това не е страната на престъпниците", отсече Иван Гешев.

И призова: "Политиците трябва да изберат от коя страна ще застанат", добави още Гешев. Той призна, че не знае какво точно иска президентът.

"На мен не ми е ясно той какво иска?! Каква е целта на тези събеседвания, които се водят там /б.р. - в президентството/, защото от прокуратурата, за разлика от тези адвокати на подсъдими и осъдени престъпници, от българската прокуратура не е искано становище. Явно няма нужда", заключи Гешев по повод факта, че не е канен на среща, както представители на останалите институции в съдебната и държавната власт.

Иван Гешев повтори, че българската прокуратура е направила всичко необходимо за екстрадицията на хазартния бос Васил Божков от Обединените арабски емирства. Днес оттам са се завърнали двама командировани прокурори, които са водили разговори с представители на ОАЕ на високо ниво. "Топката е в друга държава", обобщи Гешев.

Главният прокурор коментира, че няма пречка Стив Ханке да бъде поканен и да заяви същите неща, които каза в интервюто си относно папката с данни за корупция по времето на управлението на Иван Костов, която е връил на тогавашния президент Петър Стоянов.

Гешев повтори още, че прокуратурата ще извърши цялостна проверка на всички обстоятелства около приватизацията на Пловдивския панаир.

Гешев: Прокуратурата ще направи пълна проверка на Пловдивския панаир

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов даде повече детайли по спецоперацията в противодействие на битовата престъпност, проведена на територията на Костенец и Ихтиман. По думите му хората там нямат притеснения, е станало ясно по време на разговорите с кмета и районния прокурор. "Има 10 задържани лица с две досъдебни производства", каза Иванов. На един от проверените адреси е открит килограм марихуана. Открити са и цигари без бандерол.