Бившият служебен премиер Огнян Герджиков
Бившият служебен премиер Огнян Герджиков / БГНЕС
"Наблюдава се известно напрежение между президента и премиера, и двамата са мъжкари, със силно его, имат известни разминавания в позициите, така че това са нормални неща в един демократичен свят”. Това каза пред bTV бившият служебен премиер Огнян Герджиков.


Провал на КСНС, президентът свиква нов на 17 октомври

„И двамата са достатъчно интелигентни, за да знаят докъде могат да си позволяват напрежение, за да не се стига до сериозни проблеми”, отбеляза обаче той.

По въпроса за решението на служебния кабинет за изтребителите Герджиков коментира, че са направили това, което е трябвало.

Радев за Борисов: Оценявам посредническите усилия, но е очевидно, че трудно може да надвика съпартийците си

„Когато в дневния ред на МС дойде тази точка, аз леко се притесних, защото оставаха десетина дни до края на мандата, и веднага звъннах на президента да питам толкова ли е наложително сега ние да вземем решение за самолетите. Той каза: Да, това е много важно, иначе изпускаме срокове, ще се протака, можем да изпуснем финансирането. И аз реших, че  наистина това трябва да бъде направено, поясни Герджиков.

Борисов: По-приятелски консултативен съвет не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов

Ние валидирахме това, което експертната комисия от 19 души единодушно решии класира самолетите”, подчерта той, като допълни, че комисията е назначена от предходното НС, не от нас.

Сделка не сме сключвали, категоричен беше Герджиков.По думите му премиерът Бойко Борисов няма основание да се сърди на служебния кабинет по темата.

Парламентът предлага на МО да актуализира офертите за нов боен самолет

Според Герджиков държавният глава се справя добре и стои сериозно и стабилно на поста. С третия си кабинет премиерът Борисов е с натрупан огромен опит, което е безкрайно ценно, каза също Огнян Герджиков.

Той е убеден, че ще успеем да се справим с европредседателството.