Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС
България трябва да даде ясен знак, че ние искаме да влезем в предверието на еврозоната - ERM II, заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на публична дискусия "Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС", организирана от ПанЕвропа България, Представителството на Европейската комисия в България и Дипломатическия институт към МВнР.
 
"Трябва да имаме план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС, затова е необходима политическа воля", отбеляза Герджиков.
 
Той декларира още, че ако след изборите България не съумее да излъчи своевременно правителство, трябва служебното правителство да излъчи еврокомисар. "И аз поемам отговорността за това", допълни премиерът.

Турция ще продължи да третира България като васална държава
 
ЕС е многопластов, затова и отговорът на въпроса каква Европа искаме не може да бъде даден изведнъж и наведнъж, коментира Герджиков. Той е убеден, че България трябва да участва в анализа на предложените сценарии със своя критичен прочит какво печелим и какво губим от всеки модел.
 
Според него българското председателство ще бъде времето, в което всички дискусии, идеи и проекти по Бялата книга ще търсят общо европейско решение.
 
"Искам Бялата книга да се разглежда не само като път за реформа на ЕС, но и като път за реформа на България", коментира премиерът.
 
Той призова парламентарните сили да сключат пакт да не променят екипите за подготовката на българското председателство.

Ердоган: Духът на фашизма се шири по улиците на Европа
 
"Когато говорим за ядро и периферия, това е разговор не за география, не борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за готовността да ускорим развитието си, за отговорността ни към българските граждани, които неизменно заявяват подкрепа за европейското ни членство", посочи Герджиков.
 
"Всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел", коментира той.
 
Огнян Герджиков отбеляза, че, погледнато географски, сме в периферията на ЕС, но заемаме възлово място.

КНСБ: Заплатите в България растат, но не достатъчно бързо

 
"Ние сме средно голяма европейска страна, със стабилни финанси и напредваща икономика, с прекрасни възможности за инвестиции, природата е великолепна, хората са будни и творчески настроени", посочи той.
 
Служебният премиер направи исторически паралел и каза, че спиралата на човешкото развитие бележи парадоксална повтаряемост.
 
"През 2017 г. Европа е заплашена от миграционна вълна, а 1300 години по-рано, през 717 г. хан Тервел побеждава арабските нашественици, като по този начин спасява Византия, Европа и собствената си млада държава. Хан Тервел по онова време изгражда първите гранични войски на европейския континент, които да го бранят от нежелани пришълци. Преди 1300 години България не е била член на Шенген, но е опазила Европа, сега също не сме, но сме готови да бъдем, за да охраняваме нашия общ дом Европа", коментира премиерът.

Кои са държавите от ЕС с най-висока минимална работна заплата (ВИДЕО)
 
ЕС винаги е съществувал на много скорости, посочи още Герджиков. Той даде пример, че една от формите на различните скорости е шенгенското споразумение, а друга - еврозоната.
 
Той отбеляза, че Европейският съюз е запазена марка на мира и интеграцията.
 
Премиерът посочи, че си представя бъдещето на Европа като съединени европейски щати и допълни, че целта трябва да е обединена Европа, но обединени в многообразието.