/ Thinkstock/Getty Images
По думите на Стефан Солаков през последните 27 години Турция се меси във вътрешните работи на България, защото външната ни политика го позволява
Стефан Солаков дългогодишен кореспондент на БТА и БНТ в Анкара и Истанбул
92941
Стефан Солаков дългогодишен кореспондент на БТА и БНТ в Анкара и Истанбул
  • Стефан Солаков дългогодишен кореспондент на БТА и БНТ в Анкара и Истанбул
Формулировката на Анадолската агенция, че България е бивша османска територия е съгласувана с турското правителство. В това е убеден  Стефан Солаков, дългогодишен кореспондент на БТА и БНТ в Анкара и Истанбул. По думите му през последните 27 години Турция се меси във вътрешните работи на България, защото външната ни политика го позволява. Според него България се нуждае от защитна тактика срещу настъпателната пропаганда на югоизточната ни съседка, която ще се засили, ако Турция стане президентска република. За да защити националните си интереси българската дипломация трябва да подхожда към Турция твърдо, допълни той.

Ето какво още каза Стефан Солаков в интервю на Маргарита Колева за Дарик. 

Господин Солаков, Анадолската информационна агенция нарече България бивша османска територия. Медията използва тази формулировка в своя материал по повод позицията на турското външно министерство към нашата страна за правата на малцинствата. Съгласувана ли е, според вас, с турското правителство използваната от медията формулировка?

Първо, да уточним, че Анадолската агенция е акционерно дружество, в което турската държава има 51% от акциите. Така че тя държи контролния пакет и всяка една изява на агенцията задължително е уточнена с комитета за информация, който отговаря за информацията и кореспондентите в министерския съвет на Турция. Така че разминаване в това отношение едва ли има. Но това, че България е наречена бивша османска провинция, е всъщност, ако се замислите, е факт, който трудно може да се отрече, но в зависимост обаче в какъв контекст е това за сегашната ни Република.

Трябва ли по някакъв начин тази формулировка за България да ни притеснява?

Нас трябва да ни притеснява факта, че след 20 дни Турция вероятно ще стане президентска или по-точно авторитарна държава, в която всяка една реакция ще се отразява все по-болезнено върху нашето общество, тъй като ние все още нямаме така наречените отбранителни средства срещу подобен тип пропаганда. Виждате как при нас дори изявление на Министерството на външните работи на Турция беше посрещнато двусмислено от нашия външен министър. От една страна каза, че не било тактично, после каза, че е намеса в нашите работи. Ние нямаме уточнена тактика към такива атаки, които вероятно ще се засилят, особено след като държавата на югоизток от нас вече престане да бъде парламентарна република.

МВнР привика турския посланик заради недопустима агитация за изборите (ВИДЕО)

Всъщност изявлението на турското външно министерство бе заради броя на избирателните секции, които ще бъдат разкрити там. Става въпрос за текст, разписан в Изборния кодекс, който важи не само за Турция, а по принцип за изборите в чужбина. Как си обяснявате реакциятао на турското външно министерство?

Те искат спрямо Турция ние да се отнасяме наистина като към бивша висока порта, като наша ръководна сила - Османската империя, защото такава е била външната ни политика през последните 27 години. Ние не посмяхме да тропнем на масата нито един път, когато Турция явно или тайно се месеше в нашите вътрешни работи. Засега имаме възможност нашето служебно правителство, което е със сравнително по-развързани ръце, да направи нещо в това отношение и да демонстрира активност и непоколебимост при защита на националните ни интереси. При дипломатическата дейност с Турция никога не трябва да забравяме, че тя е наш съсед и би трябвало да бъде приятелска страна. Но и никога не трябва да забравяме, че Турция разбира само от твърда дипломация. Всяко едно лигавене, усукване около нея, би се отразило пагубно на двустранните отношения.

Турция България
ThinkStock/Getty Images

Крият ли опасности турските капитали в българското здравеопазване?

Може ли зад формулировката, че България е бивша османска територия да се крият териториални претенции?


Не, разбира се. Дайте да уточним какви териториални претенции може да има при положение, че нейното население държи няколко региона на страната икономически. Вие виждате каква инвазия има на турската икономика на наша страна. Това не успяхме да предотвратим, въпреки че като член на ЕС ние имаме право на редица преградни усилия спрямо турската инвазия, особено на икономиката. Вижте какво стана напоследък и с медицината. Много наши болници работят с турски капитали. В скоро време цялата структура на нашата здравна каса ще изтича по посока на Турция. Дори детските операции отиват натам. Виждате как се карат горе в различните институции, които определят операциите в чужбина. Вижте какво стана с Медицинския университет, където турците направиха всичко възможно да скандализират и да опорочат отношенията между нашите медицински светила. И най-накрая за покупката на големи болници тук и налагането на тяхната система за картотекиране, което поставя също допълнително националната ни сигурност на голяма опасност, защото всичките ни данни се систематизират и управляват най-често от турски фирми.

Ексминистър: Турция се държи по безпардонен начин с България (ВИДЕО)

Казахте, че поддържането на добросъседски отношения ще е поставено на изпитание, ако страната стане президентска република. Какво точно имате предвид?

Ние го наблюдаваме това от много време насам. Тогава обаче вече много по-твърдо ще стане отношението с нас. Вижте какви са отношенията с Германия - един силен партньор, може би най-силният партньор, от който зависи бъдещето евентуално членство на Турция в ЕС. Какво е отношението с тях, та какво ли с нас. Но въпросът е отсега да се приготвим с много точна защита. А тя не трябва да бъде в областта на пропагандната война, особено сега в предизборната обстановка, където ще наблюдаваме в Турция големи премеждия в тези секции. И аз призовавам българските медии да участват там активно в дните преди и след самия изборен ден, за да видят как се нарушават законите, които ние, не знам защо правим тук, но не мислим, че в чужбина никой не ги спазва.

Анадолската агенция за България: Бивша османска територия

Какви са възможните сценарии за развитие на отношенията между България и Турция?

Сценарият е: ще се държат с нас като васална държава, защото на такива отношения са свикнали от нашите ръководители - да им се подмазват. Вие виждате, че през последните години им се подмазваме за всичко - за бежанците, за изборните правила, по въпроса за двустранните отношение. И затова те ни се качиха на главата.