Промените предвиждат машина за гласуване в секции с над 300 човека
ГЕРБ предложи поправки в Изборния кодекс. С промените се въвежда машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели, а също и регламент за провеждането на избори за Велико народно събрание.

Поправките в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс бяха внесени в деловодството на Народното събрание от парламентарната група на ГЕРБ.

Борисов: Още днес внасяме в НС нова Конституция

С промените ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина.

Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

Дариткова внесе проекта за нова Конституция в парламента

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система, като 200 народни представители ще се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса