Бойко Борисов с Цвета Караянчева (вляво) и Даниела Дариткова
Бойко Борисов с Цвета Караянчева (вляво) и Даниела Дариткова
Намерението е да се съберат 120 подписа за свикване на ВНС още на 2 септември
ГЕРБ внася още днес предложението си за нова Конституция. Амбицията е на 2 септември - първото заседание на парламента след ваканцията, да се съберат необходимите 120 подписа за свикване на Велико народно събрание. Така премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли обвиненията, че само "тупа топката".

Искаме такова управление, което да се ползва с доверие от огромна част от обществото
. Още днес ще се задвижи въпросът с машинното гласуване. Това обясни Бойко Борисов в съвместно изявление с председателя на парламента Цвета Караянчева и Даниела Дариткова.

"Машините могат да бъдат наемани, а трябва и да бъде осигурена хартия, защото някой умишлено може да поиска да ги повреди. Ние искаме да помагаме на хората. Лъжа е, че ние преопределяме каква ще е Конституцията, ние само я стартираме", коментира премиерът.

Магдалинчев: Борисов иска изцяло нова Конституция – не промени в сегашната (ВИДЕО)

"Днес внасяме тази Конституция, за да изобличим лъжата, че това е Конституция на ГЕРБ. Великото Народно събрание може да промени всеки един ред и всяка една точка", подчерта още той. "На 2 септември да влезем със 120 подписа в НС. Правилникът може и да не е такъв, но би било добре за хората, които наблюдават процеса, да намерите начин в парламента да има гласуване, в което да видим може ли да се съберат 160 подписа за след това, защото има двумесечен срок, но ако ние не съберем подписите и се наложи да чакаме до 2 ноември, пак ще ни обвинят, че тупаме топкатаа, а това не е така", подчерта премиерът.

По думите му на барикадите няма политически партии с голяма обществена подкрепа, които от утре да поемат управлението на страната, а имат по 3-4-10 процента обществена подкрепа.

Вълчев: По медицински причини ще може да се учи дистанционно

"Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента. Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. Или целта му е само да има служебно правителство, което да даде еднолична власт на Радев – и Кабинет, и парламент – един човек. Това е изключително рисковано. Не ме е страх нито от Радев, нито от Иванов. Той така се е омазал, че нямам никакъв страх от него", отсече министър-председателят.

"Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази Конституция и това не е Конституцията на ГЕРБ", обясни още Борисов. Още днес той ще възложи на вицепремиера Томислав Дончев да задвижи въпросът с машинното гласуване. "Това е втората лъжа - че не искаме машинно гласуване", аргументира се премиерът.

"Нямаме нито една опорна точка в държавата: съсипани, предизоборни, слаби партии, слабо президенство, слаб парламент. Можем да избегнем катастрофата на държавата с Велико народно събрание", отсече още Борисов.

От своя страна председателят на Народното събрание подчерта, че ще се търси политическа подкрепа на решението за проект за нова Конституция от различните политически сили, за да се отговори на обществените очаквания.

"С Даниела Дариткова и с Менда Стоянова ще направим график, с който ще организираме срещи, които предстоят, за да търсим политическа подкрепа на нашето политическо решение", каза Караянчева и уточни, че няма да се влиза в елементите и детайлите на Конституцията.

Винаги сме били отворени към исканията на българските граждани и никога не сме искали властта на всяка цена и ще го докажем, допълни Караянчева.

Председателят на парламента увери още веднъж, че народните представители от ГЕРБ ще проведат разговори с всички парламентарно представени партии, както и с независимите депутати по проекта за нова Конституция на страната.