/ ThinkStock/Getty Images
Депутати от ГЕРБ ще внесат сигнал до главния прокурор срещу кмета на Провадия Филчо Филев от БСП. Това обявиха Александър Иванов, Антон Тодоров и Павел Христов от ГЕРБ на брифинг в парламента.
 
Повод за сигнала до прокуратурата са два доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), в които има констатации за неправомерни действия на кмета. Най-стряскащото от тях е използването на държавен ресурс в размер на почти половин милион лева, каза Иванова. Той уточни, че средствата били за възлагане на обществения транспорт (транспорт за ученици, пенсионери и ветерани от войните) на частна фирма без преди това да е проведена обществена поръчка.

Задържаха кмет за купуване на гласове
 
Според Иванов в доклада на агенцията са посочени множество констатирани нарушения и неправомерно разплащане с държавни средства за неизвършени услуги. Антон Тодоров допълни, че във втория доклад на АДФИ се посочва, че са нанесени още 374 493 лв. вреди на общината. Говори се и за седем индикатора за измама, посочи той.
 
Кметът на Провадия умишлено вреди на общината и на съгражданите си, коментира Павел Христов. Той заяви, че от ГЕРБ са се срещнали с жители на общината. Хората са обезверени и според тях е крайно време ерата Филчо да приключи, коментира той.

Според депутатите от ГЕРБ това показва какъв е моделът на БСП за управление на общините. Някой би го нарекъл феодализация на българските общини, коментира Тодоров.
БТА