Георги Първанов скочи срещу атаката на Николай Бареков и Яне Янев
Георги Първанов скочи срещу атаката на Николай Бареков и Яне Янев / снимка: БГНЕС
Георги Първанов скочи срещу атаката на Бареков и Яне Янев
81383
Георги Първанов скочи срещу атаката на Бареков и Яне Янев
  • Георги Първанов скочи срещу атаката на Бареков и Яне Янев

58 000 лева е имал в банки през 2014 г. лидерът на АБВ Георги Първанов. Съпругата му е имала вложения в размер на 16 000 лева. Президентът в периода 2002-2012 г. коментира публично сигналите срещу сина му Ивайло Първанов, свързани с покупката на акции в петзвезден спа хотел в Кюстендил. По думите му това е политическа атака от определени кръгове и лица, сред които Николай Бареков и Яне Янев.

Председателят на партия АБВ е убеден, че срещу него и семейството му през последните три седмици се провежда атака, която вече се е превърнала във фарс.

Бареков е внесъл сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Георги Първанов

„От както се включи Бареков, и дойде и Яне Янев, всичко си дойде на мястото. Това са правилните говорители на тази кампания. Лошото е, че госпожа Опрни точки не им следи тезите, защото говорят противоположни неща”, заяви той.

Първанов каза още, че в сутрешния блок на една от телевизиите почти всеки ден се показва негова декларация до Сметната палата, за да се докаже, че не разполага със средства, с които да подпомогне сина си. Декларацията обаче е стара, заяви той.

„Това е декларацията от 2012 г. Всеки грамотен български гражданин може да влезе в сайта на Сметната палата и да открие декларацията ми от декември 2014 г. Там е записано в графата „Банкови влогове” на мое име 58 000, на името на жена ми - 16 000. Това прави над 70 000 лева. Аз се питам, ако в единия случай екипът е сгрешил и е подал старата декларация, това е грешка, която аз бих подминал и простил. Но ако това се повтори три-четири пъти, не става ли манипулация”, коментира още той.

В защита на децата си Георги Първанов каза, че никога не са заемали държавни длъжности, въпреки, че е бил президент два мандата.

„Докато роднини на други лидери и политици бяха по бордовете, моите деца започнаха в бизнеса от нулата в Кюстендил. И в Трекляно ще отидат”, каза той.

Първанов заяви, че никога никой от семейството му не се е възползвал от възможността за държавни средства и поръчки.

България не се е отказвала от „Южен поток”

Георги Първанов вижда възможност за рестарт на отношенията между България и Русия по енергийните проекти, след изказването на руския президент Владимир Путин, че въпреки членството на България в НАТО и проекта „Южен поток”, Русия ще развива отношенията си с нашата страна. В казаното от Путин може да се открие и възможност  за снемане на напрежението и стопляне на отношенията  между Европа и Русия, коментира още Първанов.

Той допълни, че ще предложи ПГ на АБВ да внесе в Народното събрание предложение за създаване на анкетна парламентарна комисия, която да провери какви пари са харчени от българска страна по проекта „Южен поток” и кой се е облагодетелствал от тях. Първанов каза, че няма никакви притеснения и ще предложи тази комисия да бъде оглавена от Реформаторския блок.