Георги Петканов ще подаде оставка след конгреса на НДСВ
Георги Петканов ще подаде оставка след конгреса на НДСВ / netinfo
Министърът на правосъдието Георги Петканов изненадващо обяви, че ще подаде оставка. Той ще направи това след конгреса на НДСВ в неделя. Петканов каза, че няма да допусне да бъде разубеден и решението му е категорично.

Той призна, че от три месеца обмисля да си подаде оставката, но досега не е споделял нито с премиера, нито с колегите си от НДСВ или с коалиционните партньори. Георги Петканов заяви, че мотивите му за оставката са лични, защото е уморен и добави:

„В изпълнителната власт два мандата вече е много. Работата е тежка, непоносимо тежка и аз мисля, че е време да си тръгвам”.

Освен лични причини Петканов изтъкна и недостатъчните средства от бюджета за правосъдното министерство и отрече оставката да е свързана с очакваните критики към министерството от Европейския съюз или с предстоящите рокади в кабинета. „Знаете, че ще има ремонт в кабинета и аз мисля, че наред с другите неща и моята оставка също е предмет на обсъждане. Когато е средата на мандата и е време да се правят такива рокади, а обикновено това става по това време, не е лошо да бъде обсъдена и моята оставка”, заяви правосъдният министър.

Петканов каза, че не очаква повече оставките от министрите на НДСВ и допълни:

„Според мен НДСВ има добри министри и ми се струва, че повече оставки не са необходими от НДСВ”.

А от другите коалиционни партньори?

Там не мога да ви кажа.

Министър Петканов призна, че не завижда на наследника си в Министерството на правосъдието.

„Аз ви казвам, че работата в правосъдното министерство е много тежка”.

На въпрос кой може да се справи с тази работа, Петканов посочи криминалния репортер на Дарик радио Нина Александрова.