/ БГНЕС
Депутатът от ГЕРБ направи декларация за прехода, Йордан Цонев му напомни да не забравя българските мюсюлмани и ролята на ДПС
"Политическите изгреви и залези ги определя гласът народен и Божи. Само преди месец обаче народът реши да няма залез на ГЕРБ в повечето градове". Така депутатът от ГЕРБ Георги Марков отговори на отправените от президента Румен Радев критики към управляващите.

Марков нарече президента "опозиционен лидер", предрече "изгрев" на партията през идните години и го увери, че идва бодра смяна от "гербери".

Изявлението от името на ГЕРБ бе по повод 30 години от началото на демокрацията. Марков направи исторически преглед на събитията в зората на прехода.

Георги Марков: ВКС става политическа партия, не сме съдебна република

"Вчера държавният глава се появи в интервю, очаквах, че той ще изрази съжаление за тези две национални катастрофи при управления на БСП - за този фалстарт на българския преход, за убитите надежди, че 90-те години ще има реформи", започна декларацията си Марков.

"Вместо това, уважаваният държавен глава предрече залез на ГЕРБ. И сега да кажем – залезите и изгревите, за разлика от тогава, когато кара самолета, политическите залези и изгреви ги определя гласът народен и Божи.

Само  преди един месец народът реши да няма залез на ГЕРБ в София, Пловдив, Велико търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Силистра, Габрово, Търговище, Монтана, Шумен, Кюстендил, Казанлък, Нова Загора, Дупница, Асеновград, Ловеч, Бяла, Петрич и още и още...", отвърна задочно Георги Марков на президента.

Той го увери, че в ГЕРБ идват млади и кадърни хора.

Георги Марков: Българската съдебна система е нокаут (ВИДЕО)

"С окото на депутат от Великото народно събрание, останах тука като изкопаемо, виждам бодра смяна – толкова млади и кадърни гербери, и понеже не съм джендър – герберки. Това от самолет не се вижда. Който не вярва, да заповяда, включително и президентът, ще го заведа в Тетевен да види 22-годишната Преслава, млада кандидатка за общински съветник, женена за гвардеец с 2 деца, ще го заведа в Ловеч да види какво е областен управител, да види председателя на общинския съвет в Лом, падна ми шапката, вижте какво е истински местни лидери! Задава се бодра смяна, направих едно албумче на Борисов – банка кадри 2021, 2025, 2029 г. Това ще е изгревът на ГЕРБ", предрече той.

Марков изтъкна, че говорейки за чл. 1, трябва да кажем, че днес 30 години по-късно той е невъзможен.

Георги Марков: Не може НПО-та да дават бележки в съда и да се освобождават убийци

"Мандатоносителят ГЕРБ няма собствено парламентарно мнозинство, управлява с коалиция. Президентът е ярък представител на опозицията. Има Конституционен съд, оглавен от мой приятел и внук не на Стефан Савов, а на Борис Велчев. Няма лошо, това е демокрацията. Даже бих казал - преливаме от демокрация. Никъде няма председател на ВКС, който да чете политически неолиберални тиради. Хайде, халал да са му, и това постигнахме. Днес ние се покланяме от ГЕРБ на тези десетки хиляди, които свалиха чл. 1 и обещаваме на всички вас, че никога няма да допуснем да се повтори", завърши Марков.

Йордан Цонев се съгласи с Марков, че споменът за станалото преди 30 г. е важен за обществото, но настоя да няма "дупки" в него. Той го го скастри да не забравя ролята на българските мюсюлмани в борбата им срещу тоталитарната държава. Цонев припомни и заслугите на ДПС за падането на режима и за последващия избор на България за геостратегичската й ориентация.

Проф. Георги Марков: Докога Борисов ще толерира Христо Иванов (ВИДЕО)

"Когато говорим за онези събития и за митингите, за излезлите хиляди в София и още повече в цялата страна, да не забравяме българските етнически турци, мюсюлманите в България. Те бяха в София в битка да падне тоталитарната държава, да падне член 1. Когато излизаха по трибуните, покойният Жельо Желев и другите дейци, аз знам, че по същото време в затворите имаше политически затворници, а тези, които бяха на трибуната, не бяха политически затворници. Някои от тях бяха водили битка с тоталитарния режим като дисиденти с книги, със слово, но други бяха водили истинска битка с тоталитарния режим. Къде беше д-р Ахмед Доган - в затвора, излежаваше присъда в биткта за права и свободи, за демокрация в България. Кой спомена десетките жертви на тоталитарния режим от българските турци и мюсюлмани. Когато говорим за тези събития, никога не трябва да пропускаме решаващата роля на българските мюсюлмани срещу тоталитарния режим и това го казвам с чест и с достойнство, аз, православният християнин!", настоя депутатът от ДПС в декларация от името на групата.

Цонев посочи, че без битката на българските мюсюлмани тоталитарният режим нямаше да е така разклатен и нямаше да падне.

"Нямаше да ги има тези събития, както и последващата роля на ГЕРБ. Да, ама България премина през  всички тези изпитания без ГЕРБ. България определи своя европейски и натовски път с ролята на ДПС. Ето това е патриотизмът - някои от тях дадоха живота си,  други лежаха по затворите, водиха битка в демократична България. Заставаха твърдо за европейския път. Не подменйте ролята на ДПС!", заключи Цонев.