Георги Марков
Георги Марков / БГНЕС, архив
Депутатът от ГЕРБ Георги Марков заяви от парламентарната трибуна, че има криза в съдебната власт и най-големият позор е освобождаването на Джок Полфрийман.

ВМРО поиска Цацаров да заличи БХК заради погазване на Конституцията

„Имаме криза в демокрацията, има и криза в съдебната власт. И най-големият позор е това, което се случи с освобождаването на един убиец по писмо на НПО, като ли че сме в годините след 9 септември и ОФ-то дава бележки за благонадеждност или неблагонадежност“, изригна Марков в парламента по време на дебата за връщането на блицконтрола.

Той настоя, че в Конституцията е записано, че българските неправителствени организации не могат да извършват политическа дейност.

Шефът на „Миграция“: Присъствието на Полфрийман в страната е опасно за обществения ред

„Но те извършват политическа дейност, много често с пари отвънка. И подменят основния характер на парламентарната демокрация. Не сме държава с неправителствено управление, не може Хелзинкският комитет на Сорос да дава бележки на съда и да се освобождават убийци. Това е безобразие и голяма криза на третата власт! И тук си заслужава след местните избори да направим един голям дебат и да имаме консенсус по тази тема“, продължи Марков.

Депутатът от ГЕРБ цитира и думи на унгарския премиер Виктор Орбан от тези дни в Брюксел.

Борисов: ГЕРБ работи добре с БХК, не обмисля закриването му

„Прибирайте си политическите активисти, прибирайте си НПО-тата, оставете ни намира, карайте си с мигрантите и се оправяйте“, добави той.

По думите му не може неправителствени организации да ни казват дали да имаме лифт, защото утре могат да кажат и че метрото им пречи.

Така Марков индиректно подкрепи искането на ВМРО, които внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с данни защо трябва да бъде заличен от регистрите БХК. Част от аргументите бяха намеса в съдебната система и антибългарска дейност. В същото време премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не споделя становището на ВМРО, като коментира преди ден, че партията му е работила добре с БХК и дори не си е помисляла да иска да го забраняват.