Генералният директор на Евростат похвали Бъчварова
Генералният директор на Евростат похвали Бъчварова / http://www.government.bg

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и генералният директор на Евростат Валтер Радермахер обсъдиха възможността България да участва в европейски пилотен проект за интегриране на източниците на данни, както и напредъка на страната ни по отварянето на наборите от данни на държавната администрация. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Силно приветстваме вашата и на екипа ви работа в областта на отварянето на данните на администрацията, и обединяването и стандартизирането на регистрите, е казал генералният директор, като е пояснил, че освен полезността за гражданите и бизнеса, отворените данни допринасят за подобряването на работата и качеството на статистическите институти в Европа и на Евростат.

Той е добавил, че през тази година България е отбелязала изключителен напредък в тази насока и се доближава до страни като Швеция и Дания, които са водещи в областта на отворените данни и интегрирането на информационните източници.

Това дава изключителни възможности за спестяване на средства на данъкоплатеца, подобряване на икономическото и социално планиране, е казал Радермахер. Той оцени високо усилията по посока увеличаване на аналитичния и методологичен капацитет на Националния статистически институт, така че да се превърне в регионален лидер. По думите на генералния директор на Евростат, необходимостта от отвореност и взаимосвързаност на масивите от данни в рамките на ЕС е все по-голяма. Той е посочил като конкретен пример една от най-актуалните теми в дневния ред на ЕС - миграцията и бежанците, изключителното значение на прецизните, стандартизирани и всеобхватни данни по темата за вземането на информирани решения от страна на експертите и управленците на национално и европейско ниво.

Стремежът на Евростат е да обедини усилията на класическата статистика с иновативните подходи за достъп и обработка на данни чрез въвличането на все повече млади учени в областта на електронното управление, е посочил Радермахер по време на визитата си в София.