Ген. Кирчо Киров с ново обвинение за присвояването на 5 млн. лева
Ген. Кирчо Киров с ново обвинение за присвояването на 5 млн. лева / БГНЕС, архив

Софийската военно-окръжна прокуратура внесе в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров.

Киров е обвинен, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за 5 години (в периода 2007 до 2011 г.) парични средства в евро и долари, чиято левова равностойност надхвърля 5,1 млн. лева.

Ген. Киров пред последната съдебна инстанция за кражба на милиони

От прокуратурата разясняват, че до разкриването на това присвояване се е стигнало, след като самият ген. Киров, в своите обяснения като подсъдим по предходното дело е опитал да убеди съда, че сумите, за които е обвиняван са били харчени при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност. По време на съдебното следствие тогава, по искане на прокурора, Военният съд е изискал от НРС справка имало ли е действително такава дейност и такива разходи.

В архивираните оперативни дела на Националната разузнавателна служба не са били открити никакви документи, но някои особености при тяхното ползване след архивирането е довело до назначаване на една повторна и много задълбочена проверка.

Били са проверени отдавна архивирани финансови документи, които получават гриф за секретност след своето попълване. Там проверяващите от разузнавателната служба са се натъкнали на фрапиращи факти за теглени и отчитани четирицифрени суми във валута и ръководството на службата незабавно е сезирало главния прокурор.

10 години лишаване от свобода за бившия шеф на НРС Кирчо Киров

След образуването на делото разследващият екип от военни следователи са разпитали всички установени свидетели и са изследвали, и анализирали стотици оригинални документи, като включително е бил проследен целият път от тяхното създаване до архивирането им.

С експертизи е било доказано категорично, че ген. Киров собственоръчно е утвърждавал тези документи, изготвени от неговия служител за изтегляне на големи суми за "разузнавателна" дейност. В тези документи е било вписвано, че се извършва дейност и се правят разходи по оперативни дела, които всъщност са били окончателно приключени и архивирани преди няколко години и двамата обвиняеми много добре са знаели това.

Ген. Кирчо Киров: Процесът срещу мен е политическа поръчка

По делото също е било установено, че за прикриване на присвояването, много бързо и не по съответния ред са били унищожавани някои от иницииращите документи, в които е следвало да се опише за какво точно са нужни тези пари.

Присвоената сума е в особено големи размери - равнява се на 22 229 средни минимални работни заплати за периода и случаят е особено тежък, с оглед високата ръководна длъжност на Киров по време на извършване на деянието.

Източник: БГНЕС