Ген. Киров пред последната съдебна инстанция за кражба на милиони
Ген. Киров пред последната съдебна инстанция за кражба на милиони / БГНЕС, архив

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото срещу бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров за присвояване на близо 5 млн. лв. Досега две съдебни инстанции - Военният съд в София и Военно-апелативния, отсъдиха за него 10 години затвор.

Делото стигна до последната трета инстанция след жалби от защитниците на Киров срещу решението на Апелативният съд. Правят се искания това решение да се отмени, да се оправдае подсъдимият или делото да се върне за ново разглеждане от въззивната инстанция, алтернативно да се върне на досъдебната фаза.

10 години лишаване от свобода за бившия шеф на НРС Кирчо Киров

През август м.г. Софийският военен съд призна Кирчо Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Освен това бе присъдена и конфискация на част от имуществото му - недвижими имоти и движими вещи. Съдът го лиши от право да заема длъжността "ръководител" в държавно или обществено учреждение и от право да упражнява ръководна професия за срок от 15 години.

През май т.г. и втора съдебна инстанция - Военно-апелативният съд, потвърди 10 години лишаване от свобода за бившия шеф на разузнавателната служба. Апелативните магистрати измениха частично присъдата на по-долната инстанция и го оправдаваха, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание.

Ген. Кирчо Киров: Процесът срещу мен е политическа поръчка

Ген. Кирчо Киров е осъден за това, че от 2007 до 2011 г. като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е близо 5 млн. лева.

прокуратурата за улесняване на присвояването той е съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. По делото бяха събрани повече от тридесет тома доказателства.

Източник: БГНЕС