Гарантиране сигурността на външните граници на ЕС приоритет в работата на МВР
Гарантиране сигурността на външните граници на ЕС приоритет в работата на МВР / netinfo

Гарантиране сигурността на външните граници на Европейския съюз, борбата с трансграничната организирана престъпност и борбата с тероризма са сред основните предизвикателства в работата на МВР през следващите две години. Това каза вътрешният министър Румен Петков в Плевен по време на националното съвещание на МВР.

Според Румен Петков концентрирането на цялата отговорност в ръцете на министерството лишава оперативните работници от възможността за самоинициатива и това в много голяма степен е пречка в работата им. Трябва да се създадат нормални условия за проява на инициативност, каза още министърът.

Приоритет в по-нататъшната работа на Областните дирекции на полицията ще бъде по-ефективната директна комуникация с обществото, заяви още той. Според вътрешния министър в рамките на последните две години се наблюдават съществени изменения в системата на МВР, проведени са законови реформи, реализиран е нов модел на кариера за служители, гарантиращ стабилност и приемственост на кадрите. Работата на органите на реда е технически обезпечена и модернизирана.

Министърът допълни, че постигнатите сериозни конкретни резултати са високо оценени от партньорите и обществото. Реформата в досъдебната система е довела до по-висока ефективност в наказателната политика на държавата и в борбата с престъпността.

Други новини от Плевен