Гамизов: Първанов и Борисов са лицата на двете фракции на олигархията
Гамизов: Първанов и Борисов са лицата на двете фракции на олигархията / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Предложението за въвеждането на мажоритарен вот е пълно признание на деградация в България на желанието да има действаща и здрава демокрация. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио Стефан Гамизов, консултант и основател на фондация „Референдум.бг”, развиваща дейност, свързана със защитата на конституционните права на гражданите.

Идеята не е нищо друго освен да се осигури парламентарна група на олигархията в Народното събрание, коментира Гамизов. Наистина партиите в България в момента са доста болни и корумпирани, но така или иначе тече политически процес, а ако има мажоритарен вот, както се желае да се случи, ще имаме историята в Сандански, само че под тоталния контрол на богатите хора, допълни Стефан Гамизов. По думите му в резултат на това, президентът ще се сдобие с нещо, което по конституция му е забранено, а именно да има законодателна инициатива, тоест той ще успее да ликвидира това разделение на властите.

Другото притеснително нещо според Гамизов е самопризнанията за близостта между Георги Първанов и Бойко Борисов, защото те двамата олицетворявали двете фракции на олигархията в България. От едната страна са левите, а от другата десните олигарси. Крайният замисъл е България да остане без автентичен политически процес.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл