Еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес пристига днес на двудневно работно посещение в България, съобщиха от отдел "Преса и медии" на Представителството на Европейската комисия в България.

Днес комисар Макгинес ще се срещне с министър-председателя акад. Николай Денков, със заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел, с министъра на финансите Асен Василев и с министъра на енергетиката Румен Радев, както и с народни представители от парламентарните комисии по бюджет и финанси и по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

Комисар Макгинес, министър-председателят Денков и министър Василев ще дадат кратък брифинг за медиите около 16:00 часа в Министерския съвет.

На втория ден от визитата си комисар Макгинес ще посети граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево - Капъкуле", разположен на българско-турската граница, а по-късно ще се срещне с представители на сектора на финансовите технологии (FinTech).

Джентилони: България ще влезе в еврозоната, напролет ще е ясно дали се е справила с предизвикателството

Еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони беше на работно посещение в България на 30 ноември и 1 декември, за да обсъди с българските власти и заинтересовани страни икономическите перспективи пред ЕС и България в навечерието на 2024 г. Пълна подкрепа от Европейската комисия за членството на България в Шенген, както и за усилията за изпълнение на критериите за еврозоната, изрази комисар Паоло Джентилони пред премиера акад. Николай Денков, съобщи пресслужбата на кабинета в края на миналия месец. Двамата проведоха среща в Министерския съвет. В хода на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани със съдебната реформа в България, борбата с корупцията и декарбонизацията. Министър-председателят Николай Денков изтъкна, че правителството работи последователно по всички ключови въпроси и решава тежки проблеми, отлагани с години – както в сферата на върховенството на закона и борбата с корупцията, така и в енергетиката, информира пресслужбата тогава.
Екатерина Тотева/БТА