„Резолюцията няма да окаже отношение върху правния мир, но ще има политически последствия, защото в нея има неща, които не помагат на имиджа на България“. Това коментира пред NOVA евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП по повод Резолюцията за България, която беше гласувана в ЕП вчера.

Механизмът, който съществува, е за цяла Европа, допълни той. „Нямаме доклад по Механизма за сътрудничество, който да е специално за България. Не ми беше смешно, когато един евродепутат стана и каза: „Искам да им спрат парите“. Това не засяга едно правителство, а програмен период за 10 години напред – за две правителства и половина. Това са пари за всяко село и всеки регион. Това беше немски евродепутат от зелените. Няма да се спрат парите, но дадохме шанс това да се говори. Тъжно ми е, че дадохме възможност някой да излезе и да говори така“, посочи Новаков.

„Тази резолюция и дебат са инициирани и прокарани от българи и ние дадохме възможност за този дебат. Няма да допусна някой да дава квалификации на целия народ. Всеки трябва да има доблестта да каже с конкретния проект колко и как са източени“, добави той.

На въпрос дали в Европа ни виждат като държава с авторитарен режим, Новаков посочи: „Що за авторитарен режим е този, който 3 месеца се позволяват протести, но се и насърчават“

„Отчасти съм съгласен, че в резолюцията се очертават определени проблеми като призоваването да се прави изборна кампания на език, различен от българския например, което е неприемливо за мен. Това е незаконодателна резолюция и няма да окаже отношение върху правния мир, но фактът, че я обсъждаме е достатъчен. Ще има политически последствия, защото тя ще бъде разпратена във всички парламенти в ЕС. Никой няма да ни спре парите, но в нея има неща, които не помагат на имиджа на България", каза още Новаков.

„Това е като домакинство, което се опитва да си реши проблемите, като направи събрание на входа. Никой няма да запретне ръкави и да ни решава проблемите”, заяви още Новаков. „Въпросът е дали ще намерим сили да започнем да решаваме проблемите заедно, или отново ще се делим”.

Резолюцията за България, която беше гласувана в ЕП, е „снемане на доверието от сегашните управляващи”. Това коментира Цветелина Пенкова, евродепутат от БСП/ПЕС.

„Тази резолюция идва след един доста критичен доклад от страна на ЕК. Ако приемем, че ЕК дава експертна оценка, в момента беше дадена и политическата”, коментира още Пенкова.

„Такъв тип дискусии са нормални, когато има проблеми в дадена държава. Ние сме част от Съюза, проблемите трябва да бъдат дискутирани, за да се решат. Този дебат и резолюция са в защита на българските граждани”, заяви Цветелина Пенкова.
nova.bg