Етичната комисия във ВСС проверява твърденията на следователя Атанасов
Етичната комисия във ВСС проверява твърденията на следователя Атанасов / БГНЕС, архив

Комисия по професионална етика и превенция на корупцията на ВСС ще извърши проверка във връзка с твърденията на следователя при Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов, съобщиха от кадровия орган на съдебната система.

Тези твърдения са направени в интервюта за различни електронни медии през последните дни. Освен тях са получени и последващи писма от главния прокурор, в които се настоява Висшият съдебен съвет съобразно своята компетентност да извърши пълна проверка на твърденията на следователя.

Решението за проверката бе взето на заседанието на комисията в понеделник. Ще бъдат изпратени запитвания до главния прокурор Сотир Цацаров и градския прокурор Христо Динев за изразяване на становище във връзка с твърденията на Атанасов за нарушаване принципа на случайното разпределение на делата и преписките, както и за нарушаване разпоредби на НПК.

Прокурори шантажират политици с дела, твърди следовател

Следователят Бойко Атанасов ще бъде поканен за изслушване от комисията на ВСС на 7 март. След това тя ще вземе решение дали проверката ще продължи или може да бъде взето крайно решение.

По повод проверката по списъците с влогове на магистрати в КТБ, председателят на етичната комисия Ясен Тодоров съобщи, че вече е изискана информация от синдиците на КТБ и от Националната агенция по приходите.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до членовете на Висшия съдебен съвет. В писмото се предлага да бъде извършена пълна проверка на твърденията на следователя Бойко Атанасов.