Следователят Бойко Атанасов твърди, че в Столичното следствие има наказателни бригади за политически поръчки.

През изминалата седмица той обвини прокуратурата, че действа като „шпиц команда", така че да държат в подчинение със заведени уж срещу неизвестен извършител дела министри и депутати. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на част от твърденията на Атанасов.

"Твърдя, че разследвания на дела, които са свързани с престъпления по високите етажи на властта, се извършват от органи, които са различни от законовите. Делата трябва да се разпределят в органи на съдебната власт. В момента обаче те се разпределят в сектори - такива органи не съществуват", обясни в „Здравей, България" по Нова телевизия Атанасов.

Той заяви, че има група прокурори, които притискат политици и те са пряко подчинени на главния прокурор.

"Самият аз съм бил част от такава шпиц команда. Делата, които се водят до момента срещу представители на държавното управление - те са срещу неизвестен извършител. Нито едно от тях не се води срещу конкретно лице. Едно от тях е делото за Авиоотряда, което бе срещу Бойко Борисов", добави Атанасов.

"Работих по дело срещу депутата от предишното Народно събрание Емил Иванов. Два пъти предложих да бъде повдигнато обвинение и да му се отнеме имунитетът. Вместо това, аз бях отстранен, а същият този депутат стана областен управител", даде пример следователят.

На въпрос защо чак сега проговаря, Бойко Атанасов заяви, че той не е спирал да говори от 2004 г. насам, но до момента прокуратурата не е разследвала себе си. Той отрече да е участвал в преговори за постове срещу определени гаранции, въпреки че такива са му предлагани.

Източник: Novanews.bg