Епидемиолозите предупреждават, че тази година кърлежите са се активизирали по-рано заради влажното и топло време. Другата предпоставка са неокосените тревни площи в градските паркове и градини.

enlightenedОт началото на годината в страната са регистрирани 25 случая на лаймска борелиоза. През 14 седмица на 2024 г. са регистрирани 2 случая .

► Симптомите на лаймска болест обикновено започнат с главоболие, повишаване на телесната температура, една много изразена отпадналост.

► На мястото на ухапване може да се забележи така характерния, нарича се „биволско око”, обрив, който е характерен само за лаймска болест.

„Ако са някъде, където не е достъпно да намерят медицинска помощ, е по-добре да си го извадят сами, като е много важно да махат кърлежа с ръкавици, да предпазват очите си, или с пинсети. Само се захваща тялото на кърлежа и се дърпа внимателно нагоре, без да се върти наляво и надясно. Не трябва кърлежът да се задушава с газ, ацетон или нещо друго. Той трябва да излезе жив”, обясни д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня