Очакваме индустрията да подкрепи мярката за пестене на ток и да се включи активно. За домакинствата не сме предвиждали някакви задължителни мерки, така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, особено в период на криза, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по повод обявената мярка от Европейския съюз за пестене на електроенергия.

ЕС реши: Задължително се намалява потреблението на ток с 10%

"Смятаме да оптимизираме програмата, свързана с подпомагане за разликата в цените на тока, така че да обвържем тези помощи с резултати, свързани с намаляване на консумацията, което е добре и за цялата икономика", каза още Росен Христов. По-рано през деня той участва в заседание на европейските енергийни министри в Брюксел, където по думите му е било обсъдено изтичането на газ от газопровода „Северен поток“ 1 и 2, както и темата за таван на цената на газа.

В България ще направим оценка за необходимостта от охрана на газопроводите и ако трябва някъде да се предвиди засилване, то ще бъде направено. Сигурността на доставките е свързана с цялостната енергийна сигурност на страната, така че това е изключително важен въпрос, посочи още той. Ще видим дали охраната е достатъчна, добави той. 

Министърът на енергетиката даде пресконференция пред медиите на Летище София заедно с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон, която в събота ще присъства на церемонията за старта на междусистемната газова връзка Гърция-България. Това е един европейски проект от общ интерес, той ще даде на региона достъп до алтернативни източници за доставка и това е ключът, коментира Кадри Симсон.

„Ако успеем да намалим потреблението си в пиковите часове, ще можем не само да намалим цените за потребителите, а също и да спестим газ“, добави още еврокомисарят. 
БТА