/ iStock/Getty Images
За гражданите няма да се промени нищо, няма да го усетят по джоба си, успокои шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова
Без дебат и набързо депутатите приеха окончателно с 91 гласа „за“ и 36 „против“поправките в Закона за БНБ, свързани с влизането ни в чакалнята на еврозоната. Промените бяха заложени в преходните и зключителните разпоредби на Валутния закон.

ЕЦБ приветства промените в Закона за БНБ

Именно предложените текстове от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова разбуниха духовете предишната седмица, тъй като породиха опасения, че с тях ще се бъде възможно курсът на лева към еврото да бъде променен и ще падне Валутният борд.

Управляващите в отговор настояха, че без такава поправка в законодателството ни няма как да продължим пътя си към еврозоната, тъй като има такова изискване.

Последваха спешни совалки на финансовия министър Владислав Горанов в парламента с всички парламентарни групи, за да бъде обсъдено влизането ни в еврозоната. И за да се тушира напрежението бе прието експресно решение – Народното събрание даде мандат на властите да отстояват досегашния ни фиксиран курс на еврото към лева – 1,95583.

Депутатите приеха решението – курсът на лева към еврото остава същият

В документа е записано още, че ако този курс не бъде спазен, се отказваме от влизане в еврозоната.

Малко след приемането на поправките Менда Стоянова бе категорична – по никакъв начин българинът нямало да усети по джоба си промените.

За българския гражданин нищо няма да се промени. Курсът лев-евро е този, който имаме в момента – 1, 95583. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма, такъв ще бъде при целия ни престой в механизма, такъв ще е и когато приемем еврото. Гражданите няма да усетят по джоба си или по цените това, което гласувахме като промяна. Всичко останало бяха спекулации с цел хората да бъдат насъскани и заблудени и тези спекулации донякъде успяха“, посочи шефката на бюджетната комисия.

Горанов на спешни срещи с партиите в парламента за еврозоната

Тя обясни, че с поправките напълно е било синхронизирано законодателството ни с европейското, каквото е изискването.

„А с допълнителното решение на парламента миналата седмица ние казваме, че такъв разговор може да се води, но тези, които водят разговора, имат ясен мандат какъв курс трябва да договорят“, обясни още Стоянова.

Йордан Цонев от ДПС също се съгласи, че това е правилният път и посочи, че с консенсус е било прието решението на Народното събрание да се бетонира курсът на лева към еврото, като припомни, че само от БСП не са го подкрепили.

Сега нещата стоят добре – от една страна е отворен пътят към еврозоната, от друга страна е гарантирана стабилността на лева“, посочи той.

Цонев все пак направи забележка на ГЕРБ – можело цялото напрежение да се избегне и да се изяснят нещата още преди да се внесе поправката, която породи полюсни мнения.

Манол Генов от БСП пък обясни мълчанието на левицата по време на дебата с това, че управляващите са на ход и те трябва да обясняват концепцията си. Той отрече обвиненията, че червените са насаждали страхове у хората.

Ние сме за спокойствие у хората, да не почнат да си обръщат левовете в евро. По-опасно ще бъде и да почнат да теглят еврото, свидетели сме били на това. По-добре да се пази спокойствие и да се обяснява, че няма да има такива катаклизми. Ние питаме и чакаме отговор. Те са на ход“, коментира соцдепутатът.