Eксперти ще търсят решение на проблема с българските дипломи по кинезотерапия в Гърция
Eксперти ще търсят решение на проблема с българските дипломи по кинезотерапия в Гърция / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Български и гръцки експерти ще търсят решение на проблема с дипломите по кинезотерапия
59774
Български и гръцки експерти ще търсят решение на проблема с дипломите по кинезотерапия
  • Български и гръцки експерти ще търсят решение на проблема с дипломите по кинезотерапия

Български и гръцки експерти ще търсят решение на проблема с непризнаването на българските дипломи за завършена бакалавърска степен по кинезотерапия в Гърция.

Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов по време на съвместното заседание на двете правителства в гръцката столица Атина.

По думите му, този проблем засяга всички европейски държави, а не само България.

"НСА, специално кинезитерапия се признава навсякъде - в ЕС, в Северна Америка, в Азия. Гърция не е страна по Лисабонската ни договореност за взаимно признаване на дипломи. Това е тяхна традиция и е естествено, защото си пазят пазара на труда. Нашите аргументи са, че кинезитерапията е регулирана професия при нас, както е медицината, правото, и се разбрахме да се съберат на експертно ниво колеги от България и Гърция, да подготвим решение на този проблем, той е важен".

Министър Игнатов припомни, че у нас през тази учебна година се обучават над 2400 гръцки студенти, като най-често избират да учат медицина, педагогика и технически науки.