Тази система е написана по елементарен начин, коментира деканът на Компютърния факултет на университета проф. Огнян Наков
Експерти от Техническия университет в София са били на практика отстранени от работната група във Висшия съдебен съвет, която през 2014 г. е решавала каква да е новата система за случайно разпределение на делата. Това разказва пред NOVA деканът на Компютърния факултет на университета професор Огнян Наков.

Той разказва, че през 2014 година в Техническия университет постъпило искане да посочи специалисти по разработка на софтуер за новата система за разпределение на делата. Те трябвало да участват за работната група във Висшия съдебен съвет.

Кирилов: Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването (ВИДЕО)

"Провело се е само едно заседание, на което тези колеги са присъствали. Изложили са своите принципни виждания как трябва да протича този процес, който да стигне до изработка на задание за нова система и повече те не са били поканени. Това си спомням, че с тях сме го обсъждали тогава, че очевидно нещата вървят по друга логика. И така безславно завърши това участие", разказа проф. Наков.

Още тогава се породили съмнения у професора и колегите му за фирмата, която спечелила офертата да създаде новата система срещу 12 000 лева.

"Една фирма – сега дали е била свързана или не с член на тази работна група, както чета в медиите, но във всички случаи неизвестна фирма, зад която стоят един-двама анонимни програмисти, направила един продукт, който още като му се види стойността, е ясен. Няма нужда нищо повече да се оценява в него. Аз имам чувството, че тази система е написана по елементарен начин", смята проф. Наков.

Гешев: Лобистите да кажат защо вкараха на тъмно, като панацея, пробитата система за разпределение на делата

Според него, ако системата за случайно разпределение на делата бъде хакната отвън, размерите на скандала биха били огромни.

"Аз съм сигурен, че никой не е проверил, доколко тя е устойчива на външни атаки от рода на тази в НАП. Разработката на един сайт. Това не е сайт, но информационен продукт със същите характеристики може да струва 300-500 лева, ако става дума за вашата персонална страница, която е статична. Но може да струва 300 000 лв., а може да струва и 3 млн. лв. само на основа на категориите за сигурност", обясни проф. Наков.

В сряда темата за слабостите на софтуера ще е на дневен ред във Висшия съдебен съвет.
NOVA