Липсата на доверие в специалните служби и МВР може да ни доведе до много тежък терористичен акт. Това каза в „Здравей, България" по Нова телевизия проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурност.

Двама предполагаеми терористи може да са влезли в България

Във връзка с непотвърдената официално информация за двама чужденци, които се издирват у нас заради проповядване на радикален ислям и връзка с „Ислямска държава" експертът коментира, че МВР не разбира нуждата от това да получава информация от хората и те да бъдат обучени за признаците на терористична дейност.

От МВР отричат да има издирвани терористи в страната

Според Радулов МВР се опитва да успокои, че има умерена заплаха от тероризъм, но   това не било така. „В ситуацията, в която сме, трябва да има напрежение и хората да помагат с каквото могат на МВР и ДАНС", подчерта той.

По думите му има нещо много сбъркано в стратегията на МВР за работа с хората.

„В съвременните антитерористични мерки се разчита много на обикновения човек, защото тероризмът излиза от рамките на конспиративните групи. Обикновените хора разбраха, че трябва сами да обезпечат сигурността си. Опасността е наистина реална. Нямаме основание да си мислим, че ще избегнем заплахата от терористичен акт", каза още Радулов.

Бъчварова успокои: Няма официална информация за готвен атентат у нас

Проф. Николай Радулов припомни, че преди повече от два месеца отново имаше информация за засилена опасност от терористичен акт, която бе опровергана впоследствие от министър Румяна Бъчварова. „Но е факт, че дори университетът, в който работя, получи съобщение от МВР и мерките за сигурност бяха повишени", подчерта Радулов.

Източник: Novanews.bg