/ БГНЕС
Единният кризисен център в Бургас, разкрит в помощ на потърсилите временна закрила в областта украински граждани, отваря врати днес. Той ще действа без почивни дни с работно време от 09:00 до 18:00 ч. Центърът се намира в Морската гара. Доброволци от областната  администрация в Бургас, БЧК, представители на граждански организации ще дават всекидневни дежурства, за да се осигури навременна помощ на нуждаещите се. Това съобщиха от пресцентъра на областната управа. 

За улеснение на езиковата комуникация, в центъра ще има преводачи, както и доброволци, които ще организират процеса за приемането и предоставянето на хуманитарната помощ. Представители на Регионалното управление на образованието, на Регионалната дирекция по заетостта и от община Бургас ще бъдат в услуга на украинските граждани, които искат децата им да посещават детска градина или училище, както и за възможностите за осигуряване на професионална заетост и настаняване в община Бургас. 

Разкрита е денонощна телефонна линия в помощ на гражданите на Украйна и за връзка с Единния кризисен център: +359 885 80 90 40. На този телефон може да се обажда и всеки, който иска да помогне с доброволчески труд, предоставяне на подслон или дарения.

За оборудването на центъра се включиха държавни и частни фирми, които предоставиха стелажи, бюра, столове, компютърна техника, консумативи, за да се осигурят необходимите условия - както за работата на доброволците и регионалните структури, така и за бързото обслужване на бежанците.

В Морската гара ще продължат да се събират, съхраняват и разпределят хуманитарните помощи за потърсилите закрила в Бургаска област. Там се съхраняват само пакетирани хранителни продукти с дълготраен срок на годност. Който желае да се включи в продължаващите дарителски кампании, може да го направи, като осигури памперси, макарони, брашно, спирт и др. 

Закрити са бургаските пунктове за дарения на ул. "Трайко Китанчев" 26, ул. "Любен Каравелов 112А, както и на община Бургас, като наличната в тях хуманитарна помощ е преместена в Единния кризисен център. 
БТА