Е.ОН. спира тока с 66% по-рядко
Е.ОН. спира тока с 66% по-рядко / netinfo

Електроразпределителното дружество на Североизточна България работи по проект за намаляване с 66% на прекъсванията на електричеството. Това съобщи в Разград вицепрезидентът на Е.ОН. Хелмут Блинк.

От 1 януари дружеството ще се преструктурира в три предприятия.

Според българското законодателство сме принудени да прехвърлим собствеността върху уличното осветление на общините, обясни пред седемте общински кметове от Разградско вицепрезидентът на Е.ОН. Хелмут Блинк. Градоначалниците се жалваха, че нямат средства в бюджетите за поддръжка на уличното осветление.

Блинк се ангажира немската фирма да участва в тръжните процедури за поддръжка на стълбовете, на които има лампи и електропроводници на Е.ОН. Кметовете поискаха поддръжка и на трафопостовете. Когато в селата привечер се включат доилните агрегати, заради слабото напрежение спират телевизорите, коментира кметът на Кубрат Ремзи Халилов.

Общинските кметове настояха още пред ръководството на електроразпределителното дружество да се облекчат бюрократичните процедури при включването на нови клиенти и плащането на глоби. За това се налага да се ходи до областния център и се чака повече от месец. Ще отворим телефонна линия за въпроси на клиенти, водят се преговори и сметките и санкциите да се плащат през клоновете на “Български пощи”, увери Блинк.

Новостите за дружеството, осигуряващо ток на Североизточна България, са свързани с преструктуриране. От 1 януари догодина капиталът на Е.ОН. са разделя на три: търговско предприятие, предприятие, което поддържа мрежите и трето, което ще извършва споделени услуги на останалите две – осчетоводяване, човешки ресурси, информационни технологии, правен отдел.

Е.ОН. работи по проект за намаляване с 66% на прекъсванията на електричество чрез хармонизирана поддръжка. Обучават се екипи за и изпълнение на специфични дейности под напрежение, съобщи още Блинк.