Джеймс Уорлик получи най-високото отличие и на военните
Джеймс Уорлик получи най-високото отличие и на военните / снимка: БГНЕС

И министърът на отбраната Аню Ангелов награди посланика на САЩ Джеймс Уорлик с най-високото отличие на министерството - почетен знак "Свети Георги" Първа степен, предаде БГНЕС.

Уорлик получи отличието на армията само два дни след като беше награден с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" Първа степен и два дни преди да отпътува от страната ни, за да поеме поста в Афганистан.

Военният министър изтъкна удоволствието си от това, че е издал заповедта за награждаване на посланика. Ангелов дори подчерта, че това за него е "привилегия".

"Това е само един скромен знак на признателност за цялостната дейност на посланик Уорлик в интерес на разширяване на стратегическото партньорство между САЩ и България, в интерес на изключително доброто сътрудничество между въоръжените сили на САЩ и Република България", изтъкна Аню Ангелов.

Той посочи някои от нещата, които заедно са постигнали в мандата на Джеймс Уорлик. Те се отнасят до подкрепата, която САЩ оказва за осигуряване на работата на контингента ни в Афганистан; пред завършване е едно от българо-американските военни съоръжения - това в Ново село; след месец ще бъде сертифицирана и първата батальонна бойна група.

"Освен колега и партньор в областта на отбрана, вие се превърнахте и в един много добър мой приятел", сподели американският посланик. Той дори покани военния министър във Вашингтон в дома си на по бира и пура.

И тази награда Джеймс Уорлик прие като голяма чест за него и за екипа си от посолството. За трите години, в които бе у нас, според него е постигнат голям напредък в сферата на отбраната - в Ново село имало само една кула, когато пристигнал в България, а сега там има едно първокласно съоръжение. "Аз съжалявам, че ще пропусна откриването, макар че си мислех дали да не се върна за него", сподели той.