Дъждове и градушки рушат пътища в Смолянско
Дъждове и градушки рушат пътища в Смолянско / снимка: Sofia Photo Agency

Проливните дъждовете през последните дни нанесоха значителни щети на инфраструктурата в смолянските общини Неделино, Вишнево, Баните, Девин и Чепеларе, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации /МИС/.

В районите на селата Давидково, Стърница, Баните, Дрянка, Оряховец и Вишнево има запушени водостоци, наводнени улици и дворове. Общинските пътища са трудно проходими, а на места и напълно разрушени. Пропаднали са участъци от пътната настилка между Смолян и село Тикале. Активирани свлачища има на разклона Жребчево-Триград, а в село Селча е пропукана подпорна стена .

В чепеларското село Забърдо от интензивните валежи се е активизирало старо свлачище. Пропаднал е сипей и големи каменни отломки и скални маси застрашават от срутване 17 къщи. С бързата намеса на кметството и на спасителните екипи на

Министерството на извънредните ситуации късно снощи са евакуирани семействата от четири къщи. Засегнатият район е сигнализиран и обезопасен, е казал директорът на териториалната дирекция на МИС в Смолян, инж. Недялко Горанчев. Той е посочил, че е забранено преминаването на хора и животни в района, електричеството също е изключено. Предприети са мерки за обезопасяването на ската.

Тази сутрин в района на село Тикале се е свлякла земна маса, която е отнесла лек автомобил в реката. Шофьорът е без опасност за живота. Екип на министерството ще изтегли автомобила на безопасно място. Няма опасност от преливане на реките в областта, уточнява инж. Горанчев.