/ БГНЕС
Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло
99742
Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло
  • Държавата дава по още 100 лв. за помощи за топло
Около 210 000 българи, одобрени да получат енергийна помощ през този зимен сезон, ще получат и еднократна добавка от 100 лева, заради поскъпването на тока, парното и други енергоносители. Решението беше взето на днешното заседание на правителството.
 
Добавката ще бъде изплатена през декември, съобщи социалният министър Бисер Петков, и уточни, че не е нужно подаването на допълнителни документи.

Хората, които имат право на целева помощ за отопление, са предимно възрастни, самотно живеещи и лица с увреждания, но също така деца без родители. Тези над 200 000 души, одобрени за предстоящата зима, ще получат подпомагане в размер на 374,15 лева, плюс еднократна добавка от 100 лева.
 
Средствата в размер на 21 млн. лева са осигурени от бюджета на социалното министерство. „Агенцията за социално подпомагане ще изплати еднократните суми на тези близо 210 000 бенефициенти през месец декември, започвайки от 12 декември по техните банкови сметки и по касов път. Не се очаква от лицата да предприемат някакви действия, стига те да са одобрени във вече приключилата процедура за получаване на целева помощ за отопление за настоящия отоплителен сезон. Те ще получат допълнително по 100 лева“, заяви министър Петков.