Двама механици и боцманът на отвлечения от пирати кораб са българи
Двама механици и боцманът на отвлечения от пирати кораб са българи / снимка: БГНЕС

Боцманът, главният механик и вторият механик на отвлечения от пирати кораб "Маласпина Касъл" също са българи, съобщиха източници на Дарик. Според експерти до няколко часа, чрез адвокатска кантора, която е в Лондон, сомалийските пирати ще установят връзка с фирмата собственик, тъй като такава била досегашната им практика.

 

На борда на плавателния съд освен 24-членният екипаж има и двама руснаци, които са там, за да следят товара, но те не са включени в екипажния списък, казаха пред Дарик морски експерти, пожелали анонимност.

 

Най-важни за здравето и състоянието на екипажа са първите 24 часа след отвличането. Това е времето, в което пиратите трябва да се убедят, че на борда на кораба няма да има съпротива и в което, могат да закарат плавателния съд на удобно за тях място. След това започват преговорите. 

 

Премиерът Сергей Станишев да докладва за мерките, които правителството предприема по въпроса с отвлечените 16 български моряци, поиска лидерът на Единната народна партия и независим депутат Мария Капон. В отговор председателят на Народното събрание Георги Пирински възложи на външната парламентарна комисия да обсъди случая и да докладва за мерките, които би могъл да предприеме българският парламент.

 

Един тайвански и един британски кораб, на който има и български моряци, са отвлечени от сомалийски пирати в Индийския океан, край бреговете на Сомалия, предаде в понеделник АФП. Британският 32 000-тонен товарен кораб "Маласпина касъл", който плава под Панамски флаг, е бил нападнат в Аденския залив. Плавателният съд е с екипаж от 24 души, сред които руснаци, българи, украинци и филипинци.Капитанът на „Маласпина Касъл” е Дарин Матеев от Варна. Той е и последният командир на дивизион подводници на ВМС на България.