ДСБ искат 19 депутати да освободят ръководните си постове в НС
ДСБ искат 19 депутати да освободят ръководните си постове в НС / netinfo
Депутати, за които има данни от Комисията по досиетата, че са били сътрудници на бившата ДС, да не могат да заемат постове в ръководството на Народното събрание и в ръководствата на парламентарните групи. Това предвижда проекторешение за промени в правилника за организацията и дейността на 40-то Народно събрание, внесено от ДСБ.

Предлага се те да не могат да бъдат в ръководствата на парламентарните комисии, в международните делегации на Народното събрание, както и в комисиите по външна политика, по отбрана и по вътрешна сигурност и обществен ред.

Според вносителите става въпрос за 19 депутати, сред които заместник-председателите на Народното събрание Петър Берон и Юнал Лютфи, председателят на ПГ на ДПС Ахмед Доган, заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Георги Юруков, заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, съпредседателят на ПГ на БНС Красимир Каракачанов, заместник-председателят на ПГ на "Атака" Станислав Станилов.

Предложението на тъмносините е на база препоръките в Резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за осъждане на комунистическия режим и тоталитарния репресивен апарат.