/ УМБАЛ Свети Иван Рилски
Вътреболничните инфекции от коронавирус се оказват новото предизвикателство пред лекари и пациенти. Вече се съобщава за случаи на разпространена зараза след лечение в различни клиники на отделни болници. Едно от лечебните заведения, където има заразени медици, е болницата „Св. Иван Рилски“ в София.

Датата е 10 май. В лечебното заведение не се допускат свиждания. За сметка на това, отделенията са пълни – след възобновяване на плановите операции и процедури, „Св. Иван Рилски” работи на пълни обороти. Въпреки това, коридорите на отделенията са пусти и тихи, защото всички пациенти са отделени в стаите си.

Самите лекари също работят на различен режим. Заради нуждата да се пазят повече, нерядко се разминават, без да се познаят – очилата, маските, скафандрите и дългите престилки вече са част от пейзажа. Професор Желев чака екипа на Неделята на NOVA пред отделението, в което работи и сваля екипировката само по време на интервюто. Твърди, че е ядосан на онези, които подценяват проблема с пандемията.

„Лично на мен ми е било малко дразнещо, че на фона на всички усилия, има малко хора, които не се съобразяват с правилата и изискванията и така се оплакват за неща, които са смешни. Техният начин на живот е несравним с нашия, като промяна”, казва проф. Желев.

Само преди две седмици гръмва новината, че две отделения в болницата се запечатват спешно за дезинфекция заради нов потвърден случай на коронавирус.
Успоредно с вътрешната проверка става ясно, че заразените медици са 13. Реакцията на болницата е светкавична – начинът на работа се изменя в нов, няколко пъти по-стриктен режим. Смята се, че нулевият пациент е болен, който е преминал през въпросните две отделения. Самият професор Желев го е лекувал. Въпреки това, медикът не е сред заразените. Обяснява, че причината е личната дисциплина, която и сам си е наложил.

В момента и двете дезинфекцирани отделения са отворени за пациенти. Стаите в тях са пълни. Но страхът витае сред пациентите – и то не, защото се притесняват да влязат в запечатвани отделения, а защото паниката от COVID-19 започва още след напускането на дома.

Но в онкологичното отделение пациентите нямат избор – не могат да отложат лечението си. Затова е работа на екипа да се грижи за тях и да не допусне да се заразят с коронавирус. За да е сигурна, че няма риск, самата д-р Тодорова, която днес следи състоянието им, вече си е правила няколко PCR теста – изискване, въведено и от ръководството на болницата. Всеки приет пациент също се тества. Така, сигурна, че е както се казва „отрицателна”, младата лекарка спокойно влиза при тях на визитация.

Коронавирусът обаче и тук напомня за себе си. В момента на домашно лечение и под карантина е медицинска сестра от болницата, която продължава да е с положителен тест за COVID-19. Смята се, че се е заразила извън лечебното заведение, докато е била в отпуск.

Междувременно, кратка обиколка с проф. Желев из отделенията показва болницата в напълно нова светлина. По етажите дори се шегуват, че мерките за сигурност и достъп са като тези в НАСА.

 
nova.bg