/ БГНЕС
ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите евроизбори
100781
ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите евроизбори
  • ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите евроизбори
ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите евроизбори. Това реши Централният съвет на движението на днешното си заседание, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседанието.
 
Централният съвет е решил и да се създаде Централен изборен щаб, в който се включват представители на Централното оперативно бюро (ЦОБ) и ръководството на младежката организация на движението. Председател на щаба е Мустафа Карадайъ.
 
Предстои в следващите седмици да се сформират областни и общински изборни щабове по места. Номинации за включване в евролистата на ДПС ще се правят от структурите до 30 март. Отговорност за подредбата, утвърждаването и регистрацията на листата ще имат председателят на ДПС и ЦОБ.

председателят на ДПС Мустафа Карадайъ
БГНЕС

Критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за евролистата на ДПС, са: задълбочено познаване на европейските институции и политики, като условие за отстояване на българския национален интерес; съпричастност към ценностите на либерализма; професионален и политически опит; владеене на английски, френски или немски език; изграден авторитет; добри комуникационни способности и умение за работа в екип.
 
На въпрос за преференциите Карадайъ заяви, че те не са отпаднали, а по предложение на ДПС е бил приет по-справедлив праг за тях. Той напомни, че и сега в Изборния кодекс има възможност за кандидати, които искат да бъдат избрани мажоритарно, вместо чрез партийна листа.
БТА