ДПС и БСП доволни от касирането на вота в Разград
ДПС и БСП доволни от касирането на вота в Разград / netinfo
БСП няма да обжалва решението на Административен съд-Разград за касиране на избора за общински съветници. Това съобщи областният лидер на червените Добринка Монева. По думите й при повторното преброяване на бюлетините станало ясно, че най-много са недействителни гласове на избирателите на БСП.

В събота или неделя ще решим дали да обжалваме пред Върховния касационен съд, но това решение е благоприятно за нас, коментира общинският председател на ДПС Музафер Мустан. Областният лидер на ГЕРБ Тодор Димитров заяви, че още се обмисля позицията на партията, той допълни обаче, че празнотата в закона е можело да бъде запълнена със съдебна практика.

Председателят на Административен съд-Разград Ива Ковалакова – Стоева обясни, че последните промени в Закона за местните избори – чл. 104, ал. 4 – поставят ограничения при обявяване на становища по дела за касиране. Вариантите са два – касиране или потвърждаване решението на общинската избирателна комисия. Делото бе заведено по жалба на ГЕРБ, в която заради неправилно броене на бюлетините се искаше ново разпределение на мандатите – седми за ГЕРБ за сметка на осмия на ДПС.

Повторно преброяване на бюлетините установи, че точно такова трябва да е разпределението на броя общински съветници, 194 от бюлетините са отговаряли на изискванията на закона, а са отчетени като недействителни, а други 91 са броени за действителни, а са били недействителни. От Административен съд- Разград обявиха, че нови избори за общински съветници след президентски указ ще има и в община Исперих.

Там повторно преброяване установи 101 действителни гласа по-малко от описаните в изборните протоколи. Това също промени съотношението в местния парламент и даде право на един мандат за дясната коалиция „Всички за Исперих” за сметка на ДПС.

Повторно ще избират кмет в село Тертер, съобщи още Ива Ковалакова – Стоева. На балотажа там разликата между кандидатите на коалиция „За промяна” и ПД „Социалдемократи” бе 2 гласа, а в съдебната зала бе установено, че трима избиратели са гласували неправомерно.