Демократи за отговорност, свобода и толерантност - ДОСТ, ще е името на новата партия на Лютви Местан. Това обяви самият той в интервю за „Здравей, България" по Нова телевизия.

В превод от турски абревиатурата означава "приятел". "Чудесно е, че асоциацията е с думата за приятел, коментира Местан.

ДПС изключи Лютви Местан от партията

Той подчерта, че създава нова партия не като отговор на нападките срещу него и колегите му, а защото в България има нужда от либерален политически субект. „Искаме да дадем алтернатива на истински смелите и достойни хора да гласуват за реална либерална партия", категоричен бе Местан.

Той отрече ДПС да може да се определи като такава: „Предколедната реч на Доган, която беше стратегическа грешка, свали маските. Не може да заявяваш, че си натовец, но да изтъкваш руската сила".

Местан: Още не съм казал, че ще правя партия, а вече я обявиха за ислямистка

Според него името и идеята на новата му партия били вдъхновени именно от речта на Доган, в която той заявил, че „ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, толерантността, отговорността, значи не познава реалността".

Местан подчерта, че ДОСТ не е плод на разцепление на ДПС.

„Ако има такова, то е породено не от мен и хората, които са с мен", заяви Лютви Местан.

„Вече 40 дни обикалям страната и регистрирам избиратели, които не споделят казаното от Доган в прословутата му реч и се чувстват непредставени от ДПС", добави още политикът.

Отцепниците от ДПС: Няма да правим турска партия

Той отрече твърденията, че ДОСТ е протурска партия. Обясни тези „внушения" с желанието да му бъдат създадени проблеми с „инструментариума на българската държава и той да вземе на прицел новата партия".

„Мога да нося бой, защото не съм бил галеник на съдбата и това ми качество не бива да се подценява", заяви още Местан.

По въпроса за олигарсите в България Местан коментира, че премиерът Бойко Борисов е „най-компетентен да назове имената им".

„Ще участвам в разговор за окончателното падане на маските, но в него трябва да се включат само партии, готови за катарзис", категоричен бе Лютви Местан.

В навечерието на Коледа от ДПС официално разпространиха речта на почетния лидер на Движението Ахмед Доган, в която той остро критикува Лютви Местан заради декларацията за сваления руски самолет. Впоследствие тя беше посочена като основна причина за отстраняването на Местан като председател на ДПС, свалянето му от всички постове и изключен от партията.

Източник: Novanews.bg