Местан: Още не съм казал, че ще правя партия, а вече я обявиха за ислямистка
Местан: Още не съм казал, че ще правя партия, а вече я обявиха за ислямистка / снимка: БГНЕС
Местан: Стратегията да не ми се оставят полезни ходове няма да се получи
83561
Местан: Стратегията да не ми се оставят полезни ходове няма да се получи
Местан: Стратегията да не ми се оставят полезни ходове няма да се получи
  • Местан: Стратегията да не ми се оставят полезни ходове няма да се получи
  • Местан: Стратегията да не ми се оставят полезни ходове няма да се получи

Екслидерът на ДПС Лютви Местан определи като нелепо твърдението, че е председателствал партията авторитарно и това е довело до свалянето му.

„Стратегията да не ми се оставят полезни ходове няма да се получи, няма да ме откажат. Ще продължа, ще отговарям единствено с езика на политическите послания. Няма да влизам в насрещна епитетна война с никого", заяви Местан в кулоарите на парламента.

Местан ще съди всички, които го упрекват в шпионаж и национална измяна

„Целта е унищожаването - морално, дано да е само морално, второ, да не се оставят полезни ходове и третата и най-важна цел - ние още не сме обявили намерение за създаване на нов политичиски субект, а той вече е обявен за ислямистки. Как се преценява дали една партия е протурска или ислямистка", запита още Местан.

Местан и още петима депутати напуснаха групата на ДПС в парламента

„Ако целта на тези масирани внушения е да легитимира евентуални противоконституционни действия срещу мен и съмишлениците ми, това вече би означавало връщане към мракобесни времена. Дали ще има политически проект, предстои да ви съобщя", каза екслидерът на ДПС Лютви Местан.

Той посочи, че е безкрайно изненадан от изключителната емоция, с която премиерът Бойко Борисов е реагирал на една негова метафора, че някъде около Коледа е стъпил на руска мина.

"Не знам защо премиерът го прие лично и реагира толкова емоционално, след като адресат на тази метафора е речта, след която бях отстранен", каза бившият председател на ДПС.

"Не знам защо г-н Борисов се нарежда до хората, които визирах с метафората за руската мина, аз не съм я адресирал към него", добави той.

Лютви Местан каза, че не са го търсили от службите. "Предполагам, че и те знаят, че посещението в едно посолство не е престъпление", добави той.

"Много ми е любопитно кой говори от името на ДАНС и от другите специални служби. Много хора се позовават на информация от ДАНС, тези служби предполагам, че работят за българската държава и не зареждат с информация анализатори или партийни лидери", посочи той и попита за кого работят службите.

Бившият лидер на ДПС отново отбеляза, че вътрешнополитическият акт на поискана оставка в определено време неофициално чрез важен посредник е съвпаднало със снемането на охраната му.

Той посочи, че не знае кой после е разпоредил да му се възстанови частично охраната. Местан каза, че не знае и първопричините да му бъде назначена охрана. Защо е свалена също не знам, съобщено ми беше постфактум - това е важно за г-н Цветанов - не ден преди, а половин час след това ми се съобщи, добави бившият председател на ДПС.