Междувременно стана ясно, че подсъдимият се е оженил и очаква дете 
Софийският апелативен съд ще се произнесе в срок до два месеца за присъдата на Адриан Антонов, подсъдим за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. До разглеждане на делото на втора инстанция се стигна след жалби на всички страни по казуса след постановената от Софийски градски съд присъда.

Адриан Антонов
БТА

Адриан Антонов
БТА

Подсъдимият каза в залата, че се разкайва за това, което е направил, и съжалява за хората, които са наранени и са останали без бъдеще поради неговите грешки.

Според държавното обвинение смекчаващите отговорността доказателства по характеристичните данни на подсъдимия са надценени от Софийския градски съд при постановяване на присъдата и наказанието е занижено. Прокуратурата поиска наказанието да бъде по-скоро към средния, отколкото към минималния размер.

Адриан Антонов
БТА


Адвокат Димитър Марковски, защитник на Адриан Антонов заяви, че има нарушения на материалния закон и несправедливо е определено наказанието, по отношение неговата тежест. „Това момче не заслужава да търпи шест години наказание в затвор“, каза той. Защитата на подсъдимия настоя за намаляване на наказанието, като изтъкна, че има 8 на брой смекчаващи вината обстоятелства. Беше посочено още, че междувременно подсъдимият се е оженил и очаква дете. 

Адриан Антонов
БТА

Адриан Антонов
БТА

Междувременно близки на загиналите в катастрофа Ани и Явор, както и на подсъдимия Адриан, излязоха пред Съдебната палата, за да отправят своите послания. 

Десислава Малчева, майката на Ани, заяви пред медиите, че Адриан грубо е нарушил правилата за движение и е карал с много висока скорост, без да направи опит да намали или спре. Тя отбеляза, че са се събрали, преди делото да започне на втора инстанция, за да отправят апел към обществото – „да осъзнаем, че шофирането е отговорност, а не привилегия“.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора. Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, така делото ще продължи на втора инстанция.

Катастрофата, при която загинаха Явор и Ани, стана на столичния булевард „Сливница“ на 8 май 2023 г.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Константин Костов/БТА