/ Dariknews.bg
До два месеца Апелативният съд във Варна ще се произнесе с решение по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино през 2016 година. Производството протече днес в две заседания, на които бе даден ход на процеса и бяха изслушани страните.

Обвиняеми по делото са главният машинист на катастрофиралия влак Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков. От първоинстанционния Шуменски окръжен съд Михнев бе осъден на 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от право да упражнява професията си, а Петков - на 10 години затвор и 12 години без право да бъде локомотивен машинист.

Апелативният съд във Варна изиска нова справка по делото за жп катастрофата в Хитрино

Обвинението срещу двама мъже е, че на 10 декември 2016 г. в района на гара Хитрино са нарушили правилата за движение, поради което товарният влак, управляван от тях, е дерайлирал, няколко от цистерните са се повредили и са се взривили.

Така по непредпазливост машинистите са причинили смъртта на 7 души и телесни повреди на други 14. От пресслужбата на Апелативния съд във Варна уточниха, че прокуратурата пледира за увеличаване на наказанията на двамата подсъдими.

Основният мотив е, че те трябва да бъдат съразмерни с обществената опасност на деянието, причинило смърт, телесни повреди и материални щети. Според прокуратурата, състоянието на железния път няма отношение към престъплението, а причина за произшествието е скоростта, с която композицията се е движела.

От своя страна, защитата на Михнев настоява той да бъде оправдан или делото да бъде върнато на първоинстанционния съд. За оправдателна присъда настоява и адвокатът на Петков. Според защитата помощник-машинистът не е имало нужда да се намесва в управлението на влака.
БТА