/ Guliver/Getty Images
Най-добре контролират плащанията си жителите на София, Пловдив и Варна
Българинът все по-малко задлъжнява. Това показват данните от проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).
 
Данните показват, че средният размер на задълженията в България за миналата година е бил с 15% по-малък от този за 2016-а, или  - 775 срещу 912 лева. Проучването обхваща обработваните дългове от всички компании, членове на асоциацията, които представляват 80% от сектора.
 
Как дълг от 8.70 набъбва до над 1000 лв.?

Профилът на длъжника се утвърждава трайно като млад мъж, под 30-годишна възраст, добре образован и обикновено на трудов договор. Обикновено са зодия лъв или стрелец, които са надценили своите възможности.
 
Обичайно това е човек, който наскоро е започнал първата си постоянна работа и не е преценил правилно съотношението между приходите и разходите си. Разместване има обаче при териториалното разпределение. Най-добре контролират плащанията си жителите на София, Пловдив и Варна. Най-много некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе.
 
Длъжник внесе 21 милиона лева, за да се разплати с НАП

Основните начини да трупаме дългове остават банкови заеми, бързи кредити, сметки за телефон, телевизия и интернет. Отчетлив ръст има и при лизингите, които вече надвишават 4% от възложените задължения.
 
Потребителите вече знаят повече, а по-запознатият потребител по-малко задлъжнява, отчитат от Асоциацията на колекторските агенции.