/ DarikNews.bg, архив
Трябва да се излезе от клишето „бирник”, заяви шефът на варненските данъчни
Длъжник от Варна внесе в държавния бюджет над 20,8 милиона лева просрочени задължения. Това обяви Мирослав Нонев – шеф на дирекция „Събиране“ в НАП-Варна. Той уточни, че става въпрос за българска фирма, която покрила огромните си задължения миналата година.

Друг длъжник се е разплатил към бюджета, внасяйки над 4,3 милиона лева. Няколко други пък са покрили задължения за по над 3 милиона лева.

Данъчни приземиха за седмица въздушния ресторант във Варна

За миналата година варненската дирекция на приходната агенция отчита 10 на сто по-голяма събираемост на просрочените задължения. Като цяло планът за приходите на НАП-Варна за миналата година е преизпълнен с над 110 процента.

Все повече клиенти подават данъчните си декларации по електронен път. 60 на сто от декларациите, подадени  по Закона за корпоративното подоходно облагане миналата година, са били пуснати онлайн. Хартиени са били едва 40 на сто от подадените годишни декларации, отчете Тодор Манев, шеф на дирекция „Обслужване”.

До 31 януари т. г. подадените годишни данъчни декларации са 3769, от които 69 на сто по електронен път. Първата данъчна декларация за годината е била подадена онлайн още на 1 януари. Отчетени са били приходи за наем. До момента най-големият деклариран годишен доход е за 1,5 милиона лева, отчетен от чуждестранно лице, разкри Манев.  

Милена Колева, НАП Варна: 150 случая на съмнително имущество са дадени на прокурор

„Трябва да се излезе от клишето „бирник”. Ние сме европейска администрация, работим с изключително много електронни услуги. Една от тях е въвеждането на POS терминали”, изтъкна шефът на местната структура на НАП Милена Колева.  

Само в салона за обслужване на клиенти има инсталирани 16 POS терминала. Обслужването на тях отнема минути и облекчава гражданите, на които се спестява времето за чакане по опашки.