талибани
талибани / БТА
Американският президент Джо Байдън е изпратил шефа на ЦРУ да се срещне с ръководителя на талибаните - дипломатическата среща на най-високо равнище между представители на двете страни след превземането на афганистанската столица от бунтовниците, съобщиха пожелали анонимност източници на Ройтерс в САЩ.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал в Кабул с водача на талибаните Абдул Гани Барадар в понеделник, каза пред Ройтерс американски официален представител и друг добре осведомен източник.

Талибаните спряха достъпа на афганистанците до летището в Кабул

Срещата се е състояла на фона на евакуацията от Кабул и хаоса на летището в афганистанската столица в навечерието на крайния срок за евакуацията 31 август.

Пръв за срещата съобщи в. "Вашингтон пост", отново като се позова на пожелали анонимност американски източници. Представител на ЦРУ заяви, че управлението няма да коментира. Няма коментар и от Белия дом.

Борис Джонсън и Байдън постигнаха съгласие за евакуацията от Кабул

Миналата седмица Байдън заяви, че американските войници може да останат в Афганистан и след изтичането на крайния срок другата седмица, за да довършат евакуацията на американските граждани. Източници на Ройтерс от средите на талибаните заявиха, че те няма да продължат срока за напускането на западните сили.
БТА