Директорката на 4-то Помощно училище с предупреждение за уволнение заради случая с Ана-Мария
Директорката на 4-то Помощно училище с предупреждение за уволнение заради случая с Ана-Мария / снимка: БГНЕС, архив

Директорът на Четвърто помощно училище „Проф. Димитър Кацаров” в София Венета Бочева Ал-Шериф е наказана с предупреждение за уволнение заради случая с 13-годишното момиче с аутизъм Ана-Мария. Това съобщи зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. Тя уточни, че заповедта за наказанието е била връчена в сряда.

Предложението за това наказание на директорката е на седемчленната комисия, която е назначена със заповед на министъра на образованието и науката Румяна Коларова, обясни Кастрева.

Попитана какви са мотивите за наказанието и защо не е по-строго, заместник-министър Кастрева каза, че комисията е констатирала нарушения с отговорностите, свързани с организацията на учебния процес, с воденето на задължителната училищна документация, в комуникацията с родителите и в незадействания координационен механизъм за деца в риск. Това е основният мотив, който е в заповедта на министър Румяна Коларова за наказанието на директорката на помощното училище, отбеляза Кастрева.

На уточняващ въпрос дали това наказание на директорката не е твърде леко, заместник-министърът на образованието отговори, че наказанията са само в три степени - забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. „Най-тежкото наказание, е свързано с най-тежки нарушения, в случая има проверки и на други институции, и те ще сезират МОН, ако имат някаква друга информация”, заяви Ваня Кастрева. Тя добави, че „разследванията по случая продължават”.

Родители на дете с аутизъм от Перник алармираха за сексуално посегателство в столичното Помощно училище „Проф. Димитър Кацаров". На 19 септември майката взела дъщеря си Ана-Мария от училището и установила, че спортния сутиен на дъщеря й липсва. По думите на Радосвета Симеонова момичето е с аутизъм и няма как да го съблече сама.