/ iStock/Getty Images
8-годишно дете на сирийски бежанци дари спестяванията си на българско семейство в нужда. А студенти по Арабистика решиха да му върнат жеста.

Когато е бил само на две годинки, Фирас и семейството му идват в България, бягайки от войната в Сирия. Установяват се в село Краище. Момчето ходи на училище, изкарва добри оценки и прави добрини. За една от тях скоро научи цяла България - Фирас дари събрани от закуски 70 лв. на нуждаещо се семейство.

"Аз чух, че има бедни и дадох касата на баща ми и ги дадохме", каза Фирас Mохамед Зайат.

Скоро след това, студенти по арабистика от Софийския университет решили да върнат жеста на момчето и да зарадват него, братчето и сестричката му с подаръци.

МВР рестартира проекта за бежански центрове в Елхово и Любимец

"Ние се вдъхновихме много от тази история заедно с моите колеги и решихме да върнем доброто, да се почувства и той така, както е накарал да се почувства дядото", споделя Амира Ел Хусеин, студентка по арабистика в Софийски университет.

"Аз бях трогната, но също просто си помислих как доброто е като бумеранг и то просто ражда добро", казва Йоана Митева, студентка по арабистика в Софийски университет.

Да бъдеш добър човек е въпрос на възпитание, детето се държи с хората, както вижда родителите му да го правят, казва бащата на Фирас.

Фирас разказва, че в България най-много му харесва природата и се чувства щастлив с многобройните си приятели. Мечтае да стане полицай. И да продължи да помага на хората.
БНТ