граница
граница / БГНЕС
Вътрешното министерство възобнови проекта за кризисни центрове за настаняване на бежанци в Елхово и Любимец. Ведомството вече обяви обществена поръчка за изготвяне на инвестиционно предложение и строителството на внушителни комплекси за временно настаняване на мигранти, установи репортерска проверка dariknews.bg
 

Преглеждат отново поръчките за площадки в Елхово, Любимец и Малко Търново


Поръчката е на обща стойност 8 339 125 без ДДС и ще се финансира от Фонд "Убежище, миграция и интеграция. В обявлението многозначително е посочено, че обектите ще са с „мултифункционално предназначение“. Според предварително зададените параметри центърът в Елхово ще е с приблизителна площ от цели 27 000 кв./м, а в Любимец - 15 392. Целият периметър на центровете ще е осветен с прожектори и затворен със стоманобетонова ограда.

Ще бъде изградена входна буферна зона и КПП, вътрешна ограда, която да разделя зоните с различно предназначение. Предвижда се да има площадки за „инфраструктурни елементи“ - вероятно контейнери и фургони, в които ще бъдат настанявани мигрантите. Целият периметър ще има собствено електрозахранване, включително и резервно, мълниезащитна инсталация, противопожарен водопровод, ВиК-система. На площадките ще бъдат изградени електрозахранващи системи за сигурност и видеонаблюдение. 
 

Няма да се строят нови бежански центрове, успокои Красимир Ципов


Задължително изискване към кандидатите е да имат реализиран минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката за последните 3 години, както и да притежават валидна застраховка, която да покрива вреди. 

DarikNews - Бургас припомня, че проектът за изграждането на кризисните центрове в Елхово и Любимец беше рестартиран от МВР само осем месеца след вълната от протести сред жителите на двете селища, които научиха за това не от властите, а от медиите. Тогава, след силен обществен натиск, вътрешното министерство прекрати поръчката с мотив, че са налице пропуски при обявяването ѝ. 

Сега обявеният краен срок за приемане на оферти е 10 януари. Три дни по-късно предложенията на кандидатите ще бъдат отворени. Срокът за изпълнение е 180 дни.