Д'Естен: Още има риск от предпазна клауза, ако не положите усилия
Д'Естен: Още има риск от предпазна клауза, ако не положите усилия / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Валери Жискар Д' Естен, президент на Франция от 1974 до 1981 година, заяви категоричното си становище, че България трябва да засили работата си, за да предотврати бъдещи санкции от Брюксел. „На срещата ми с министър-председателя и президента на България ще кажа, че е много необходимо България да се ангажира категорично с реформите, които се очакват от тях. Това не са реформи срещу България. Ако срещнете някой на улицата и го попитате какво искате да бъде правосъдието в страната, той ще ви отговори, че желае то да е независимо, компетентно, бързо. И ние точно това искаме от България”, каза Д’ Eстен.

Бившият френски президент и бивш председател на Европейския конвент за бъдещето на Европа е на двудневно посещение в България по покана на френското посолство. Днес той има срещи със Сергей Станишев, Георги Първанов и с Георги Пирински.

„Силно се надявам, че правителството ще напредне бързо, но и се надявам, че българите ще подкрепят тези реформи”, заяви Д' Естен в интервю за Дарик радио. ”Комисията готви доклад и там ще бъдат оценени усилията и постигнатите резултати”, допълни той.

Президентът подчерта, че все още съществува риск на България да бъде наложена предпазна клауза, защото това е предвидено в текста на договора. Надявам се обаче, че това няма да се случи”, допълни Д' Естен.

По време на среща с журналисти Валери Жискар Д' Естен отбеляза, че е малък шансът българин да стане президент на ЕС: „За мен е важен отговорът на въпроса дали една страна, която току-що е влязла в ЕС и познава по-малко работата на Съюза, може да дирижира системата. Това е интересен въпрос за мен. Преди време Вацлав Хавел можеше да бъде добър кандидат, защото имаше световно признание. Не е важен въпросът за големината на една страна. Няма значение, че България е с по-малка територия. Важен е опитът.”

Бившият президент на Франция е един от противниците Турция да стане член на Европейския съюз. Президент Д' Дестен бе категоричен, че процесът на разширяване трябва да спре: „Не може да искате от европейците да се чувстват граждани на една безгранична територия”. Пред Дарик Д' Eстен допълни: „Това по никакъв начин не е вражеско отношение към Турция. Аз знам какво значение има тази страна със своята идентичност и култура. Но това е страна извън Европа, Съюзът има вече 500 млн. граждани и не може да се разширява до безкрайност”.

Според Д' Естен Мароко е друг пример за страна, която би могла да поиска да влезе в ЕС, но няма основание за това: „Примерът с Мароко е само сравнение, но представете си какво би станало, ако се наложи да адаптираме турското законодателство към европейското”.

Валери Жискар Д' Естен ще посети Пловдив утре, след което ще отпътува от България.