През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност и срив в доверието към партиите, които участваха пряко в него. Тези два факта, трябва да бъдат отчетени от всички нас и ние сме длъжни да се съобразим с тях.

Това заяви в словото си при откриването на 47-ото Народно събрание председателя на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
Депутатите от 47-ото Народно събрание положиха клетва

"Заради ниската избирателна активност, настоящия парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждането на скандали. Още от сега е ясно, че каквото и да е мнозинството в това Народно събрание, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси", посочи още Атанасова.

"Това мнозинство ще е плод на необходимост много повече, отколкото на позитивен избор на гражданите. То ще е много повече плод на гласуването "против", отколкото на гласуването "за". Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите от страна на служебното правителство. Затова всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите ще се разбие в действителността", допълни Атанасова, която оглавява втората по численост група в 47-ото Народно събрание.

Кирил Петков: Време е да сложим смисъл в думите „народен представител“

Атанасова все пак посочи, че техните депутати са готови да оказват помощ в работата на следващото правителство. Но, се закани да следят изкъсо харченето на пари и да не позволи тегленето на нов държавен заем.

"Мога да гарантирам, че ако има редовно правителство, то ще получи толеранс и при желание може да разчита на нашата експертиза и опит за бюджета за следващата година, чието обсъждане настояваме да е през тази календарна година", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Ще настояваме всяка стотника държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно. Ще се противопоставим доходите на гражданите да се увеличават чрез вземането на заеми. Първият ни внесен проект ще бъде за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избирането на ново правителство", съобщи още Атанасова от парламентарната трибуна.