/ БГНЕС
Парламентът ще заседава извънредно в понеделник от 9.00 часа, като в дневния ред на заседанието е замразяването на депутатските заплати, второто гласуване на Закона за държавния бюджет и второто четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Извънредното положение ще продължи до 13 май 2020 г. решиха вече депутатите. Със 122 гласа "за", 47 "против" и 7 - "въздържал се", предложението за удължаване на извънредното положение беше прието в петък.

Актуализацията на бюджета мина на бюджетна комисия

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на второ четене актуализацията на бюджета за тази година в неделя.

С 2 милиарда евро ще бъде увеличен обемът на глобалната облигационна програма, чрез която страната ни може да поеме дълг от международните финансови пазари, реши бюджетната комисия. Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 милиарда лева, както бе предложено от правителството.

Фандъкова: Подготвяме актуализация на бюджета на Столичната община

Въпреки че депутати от ГЕРБ предложиха в актуализацията да се запише и възможност за финансиране чрез Международния валутен фонд, финансовият министър Владислав Горанов настоя тя да бъде оттеглена, защото страната ни не е на етап, при който се налага да прибегнем до най-големия световен кредитор.

Вносителят на предложението за финансиране през Международния валутен фонд Менда Стоянова обясни, че иска да даде целия набор от възможности пред правителството, за да се осигури най-изгоден дълг, който се налага заради кризата с COVID-19. Стоянова обяви, че оттегля предложението, а финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен: „Рано е за подобен дебат“.

Горанов: Рано е да мислим за финансиране от МВФ

В текстовете, одобрени на второ четене от ресорната комисия, остава възможността за финансиране чрез международни финансови институции, както и чрез емисия външен дълг.
Тя ще бъде направена по договора, подписан от страната ни през 2015 година, в който има лимит от 8 милиарда евро. „5,144 милиарда са изтеглени, изразходвани и до 8 милиарда остават 2,856 млрд. евро да бъдат увеличени с още 2 милиарда – тоест да имаме лимит по тази програма 4, 856 млрд. евро“, обясни Менда Стоянова.

В публикуваните мотиви на кабинета за актуализацията на държавния бюджет, се казва, че „от фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на тази извънредна ситуация".
БГНЕС